На Гранд финала на World Cyber Games 2008 в Кьолн, Германия, българският национален отбор по е-спорт взе сребърен медал в дисциплина Carom3D и записа почетното 5-tо място в дисциплина FIFA 08 Soccer, съобщиха от БФЕС.

Между 6 и 9 ноември 2008 г. се проведоха финалите. Националният ни отбор беше в състав:

Иван „LaMeRR" Великов (StarCraft: BroodWar)
Любомир "iMp-Masscata" Занев (StarCraft: BroodWar)
Христо "vampa" Шуманов (Warcraft III: The Frozen Throne)
Орлин „hab.MpeHa" Драганов (Need for Speed PROStreet)
Красимир "[BG>Krasi" Иванов (FIFA 08 Soccer)
Георги "[BG>crazykon" Георгиев (FIFA 08 Soccer)
Илиян "InmORtall" Киряков (Carom3D)
Димитър "dimnik" Николов (Virtua Fighter 5 Online)

От най-престижната надпревара в света на компютърните и конзолните игри нашите момчета си тръгнаха със сребърен медал в дисциплина Carom3D (Илиян Киряков) и с 5-то място в дисциплина FIFA 08 Soccer (Красимир Иванов). Традиционно България се представя успешно в тези игри (златен медал на Carom3D през 2005 г. за Калоян Ботев и бронзов медал на FIFA през 2007 г. за Огнян Томов).

Илиян Киряков извоюва сребърен медал след успешна серия от 4 победи (от 4 срещи) в своята група и се класира безапелационно на полуфиналите на Carom3D. На полуфинала той игра срещу бразилеца Пауло Коргонсино (Guigo123) и го отстрани с брилянтно отиграване на мача по карамбол и по билярд. Така Илиян се класира за финал срещу корееца Мийон Джин Гу (KenSin), срещу когото вече бе записал победа в груповия етап. В мача на сцената българският състезател направи няколко тактически грешки, които му струваха златния медал и го оставиха на 2-ро място в света за 2008 г.

Красимир Иванов и Георги Георгиев (FIFA 08 Soccer) излязоха от груповия етап на своята дисциплина като фаворити и се класираха за шестнайсетинафиналите на виртуалния футбол. За осминафиналите обаче се класира единствено Краси, чийто предпочитан отбор бе Барса. Той отстрани китаеца Сяо Зиу (LiuXiao) и така си осигури място на четвъртфиналите. Там обаче победният му ход бе прекъснат от румънеца Мариуш (nExt-BeBe), който по-рано отстрани Георги Георгиев, а в края на надпреварата взе златния медал.

За доброто представяне на България допринесe Любомир Занев, който се класира на шестнайсетинафинал в дисциплина StarCraft: BroodWar.

WCG е най-престижната и най-голямата надпревара в света на компютърните и конзолните игри в мрежа. Тази година състезанието се проведе с над 800 състезатели от 78 страни по целия свят и от всеки континент. Гранд Финалът се състоя в зала 8 на изложбения център Кьолнмесе в Кьолн. През 2007 г. книгата на рекордите Гинес официално вписа World Cyber Games, като „най-големият фестивал за компютърни и конзолни игри в мрежа" с над 1,5 млн. участника от целия свят.

Тази година състезателните дисциплини бяха 14.