Най-голямото българско списание за рок музика Про Рок отпразнува 8-мия си рожден ден в присъствието на бившия вокал на легендарните Iron Maiden Пол Ди Ано. Купонът се състоя снощи в столичния клуб Blue Box.

Концертът започна със съвсем леко закъснение като първи на сцената се качиха българите Smallman, които забиха с огромно желание. Въпреки професионализма си и доброто изпълнение групата свири пред малобройна публика. Явно нестандартното звучене на бандата не успя да привлече достатъчно внимание от страна на хеви метъл феновете. За сметка на това пред клуба и във фойето щъкаше тълпа, в по-голямата си част облечена в тениски на Iron Maiden или с лика на Пол Ди Ано.

Минути след края на интересния сет на сцената се качи още една българска група. Това бяха хеви метълите Лавина, които успяха да посъберат малко повече хора пред сцената. Бандата заби стегнато в стил хеви метъл от ранните времена на 80-те години, което бе тотално в духа на вечерта. Въпреки това клуба се изпълни чак след края на тяхното изпълнение.

След кратка пауза и реч от страна на организаторите, малко преди 22 часа, започна същинската част от вечерта, заради която се бяха събрали всички. Под звуците на интрото на "The Ides of March" феновете тотално полудяха, а секунди след това се показа и величието Пол Ди Ано. Веднага си пролича, че мистър Ди Ано не бе в много добро физическо състояние - накуцваше и имаше изморен вид. Това не му попречи да изрази щастието си от срещата с българските фенове и тотално им откърши главите с изпълнението на следващите парчета „Wrathchild" и „Prowler", които са добре познати от първите два албума на Iron Maiden през 1980-1981 г.

Последваха някои хитове от самостоятелните проекти на певеца ("Marshall Lockjaw", "The Beast Arises") като той не пропусна в типично бунтарски стил да изкаже негативното си мнение към всички политици и управляващи по света. Разбира се не липсваха и леки технически проблеми, но както отбеляза самият Ди Ано това е "неизменна част от всеки един концерт по света".

Той реши да уплътни времето като попита присъстващите дали знаят някакви вицове - „Аз знам един!", заяви той - „Казва се Бритни Спиърс!". Последва и гавра с нашумялата напоследък поп изпълнителка Лейди Гага. За да завърши тотално своята подигравка с поп културата Пол Ди Ано представи размазващата „Murders in the Rue Morgue" като парче на Spice Girls.

Редовната част от концерта завърши с великата „Phantom of the Opera" и "Running Free", която разтресе целия клуб и накара всички да крещят колкото сили им държат. Бисът не закъсня, а на сцената излезе бенда на Ди Анно като зазвуча "Transilvania" от първия албум на Maiden. Вокалистът бе направо сразен от енергията на българската фенове и отбеляза, че никъде по света публиката не е „толкова болна" по неговата личност.

Следващото парче бе взеизвестният пънк хит „Blitzkrieg Bop", принадлежащ на легендите Ramones, които Пол Ди Ано нарече свои приятели. Хеви метъл вихрушката завърши достойно със „Sanctuary".

Първият вокал на Iron Maiden доказа за пореден път на родната публика, че все още може да изпълнява старите хитове без грешка - точно така, както са звучали преди 20 години. Сценичното му поведение приповдигна още повече настроението, но той помоли феновете да задържат овациите си за „рок звездите" - „Тук сме просто, за да се забавляваме!", допълни той. Емоциите не свършиха с края на концерта обаче и от Про Рок бяха подготвили специална изненада за читателите си - огромна торта, от която всеки можеше да си вземе парче във фойето на клуба.