Днес дойдох по-рано на работа и минах през градинката на Св. Седмочисленици. Там се разхождат кучета (няма да обсъждам колко е уместно да се разхождат животни където и хора, само това да не ни беше наред в държавата).

Весел сетер, попревалил разцвета на годините си, че и с бинтована лапка, търчеше радостно по пътеката. В този момент малко момиченце на около година и половина-две радостно се затича към животното и в момента, в който го докосна нежно по муцуната, майка му изпищя. Тя догони дъщеря си, хвана я за ръката и така я дръпна, че горкото дете почти излетя във въздуха от инерцията.

- Нееее, ще те ухапе!

- Няма нищо да ѝ направи, госпожо - каза спокойно собственичката на сетера.

- Не и той, но другите - кой знае!

Втора случка. Майка ми развежда маломерното ни и вече поостаряло куче, което си върви спокойно на каишката и си души наоколо. Към него се затичва тригодишно дете с животински викове и явно желание да ми нарита г-н Нилсона по муцуната. Майка ми леко придърпва кучето, а ужасената от кучето (!) ми отрочица дръпва диването си за ръката:

- Не го доближавай! Ще те ухапе.

- Няма да го ухапе, освен ако той не тръгне да го бие - отговаря възмутената ми майка.

Малко по-късно се озовали пак заедно в кварталния магазин, където въпросната майка отново дисциплинирала детето си със заплахи:

- Ако не слушаш, ще те пратя в мазето да те изядат мишките!

Виждала съм деца да помагат на баща си в убиването на лежащ си на припек смок с лопати. Надробиха го на мръвки и отидоха пак да се пекат на плажа.

Предполагам, момиченцето от сутринта следващия път ще се втурва към животните точно с намерение да ги бие, за да ги изпревари, преди те да са го ухапали, сдъвкали, преглътнали и изсрали. Не мога да разбера що за хора са тия, които възпитават децата си в омраза към другите живи същества. Хора които така емоционално осакатяват децата си, че им отнемат възможността да усетят близостта на животинката, това да имат приятел и някой, чрез който да се учат на отговорност.

Предполагам, че от там тръгват и убийците.

http://pippilotamentolka.wordpress.com/