Докато в конзолният свят чиповете по скоро имаха слава на разбивачи на игрите със защита, Нолан Бушнел, основател на ATARI, смята, че тяхната слава съвсем скоро ще се промени.

Нов чип, който се инсталира в дъната на компютрите, безпогрешно ще пресява пиратски от оригинални игри за секунди. Той ще позволява на гейм компаниите да произвеждат специално игри, които да са съвместими с този чип.

"С няколко думи, това ни позволява да криптираме всяка игра със собствен уникален номер в криптираният свят, който е не е достъпен за никой. Така ще спрем хората, които раздават CDKey-ове по Интернет, което ще понижи процента на пиратство в тези области, където това наистина е огромен проблем." - смята Бушнел.

"За съжаление, става въпрос само игрите. Филмите и музиката са съвсем различно нещо. Каквито и мерки да се вземат, щом нещо може да се види и чуе, то лесно може да се копира." Очаква се новият чип да придобие огромна популярност сред производителите.

Доста фирми като EPIC например, бяха силно ощетени от безбройни пиратски проби за игра в сървърите на Unreal Tournament 3 миналият месец. В случай, че методът наистина работи, ще започне масово произвеждане на чипа.

HiComm