„Мръсен долен лъжец" е тв игра, която съчетава стратегическо мислене, хумор и напрегнато състезание. Без аналог в българския телевизионен ефир, форматът „Мръсен долен лъжец" предоставя и допълнителни възможности за активно участие както на публиката в студиото, така и на зрителите пред телевизионните екрани.

Правилата и въпросите ще създават условия за полемичност. В същото време изборът на правилната стратегия от играчите и успешната и елегантна манипулация на аудиторията превръща „Мръсен долен лъжец" в максимално отворена, непредвидима и субективна телевизионна среда, близка до риалити формат.

Във всяко издание на предаването участват по шестима конкурентни играчи, чиято цел е в процеса на играта да изобличат този от тях, когото смятат за „мръсен долен лъжец".

Играта е разделена на пет рунда, в които играчите отговарят на въпроси тип анкета и печелят пари. Един от шестимата играчи предварително знае отговорите на въпросите и по смисъла на правилата на играта той е „мръсен долен лъжец".

Целта на Лъжеца е да манипулира своите конкуренти с изявленията си и с отговорите, който дава в процеса на игра така, че да остане неразкрит до финалния рунд. Ако Лъжецът съумее да остане неразкрит докрая, той получава паричната сума, която е натрупал в играта. В случай че Лъжецът бъде разкрит преди края на играта, той отпада от състезанието, а честните играчи имат шанс да запазят спечеленото до момента. Тогава Продуцентът избира тайно нов Лъжец сред останалите състезатели и играта продължава. В случай че играчите обявяват за Лъжец честен играч, техните суми се намаляват наполовина, и което е по-лошо -Лъжецът остава сред тях.

Едночасовото шоу ще бъде излъчвано 3 пъти седмично - в петък , събота и неделя от 20:00 часа.

Формáтът на "Мръсен Долен Лъжец" е развит успешно в страни като Италия, Испания, Франция, Ирландия, Великобритания, Индия, Япония, където се радва на високи нива на рейтинг и на пердпочитанията на женската аудитория.