"BROKEN WINGS" е нарицателно за хора, преживели тежка катастрофа с мотоциклет, и обозначава особения им статут като членове на мото-клубовете.

BROKEN WINGS RUN представлява организиран преход с благотворителна цел, като събраните средства подпомагат лечението на пострадали или семейства на загинали мотоциклетисти.

Първите подобни събития са започнали да се провеждат в САЩ през 50-те години на миналия век като стават изключително популярни по цял свят.

Тази година благотворителният мотоциклетен поход BROKEN WINGS RUN ще се състои на 19 септември. Той тръгва от в София и завършва в Банско с концерт на една от най-популярните български рок-банди Д2.

Организиран е от мотоциклетния клуб Catch Twenty Two MCC (Параграф 22; www.cxxii.org), с подкрепата на Община Банско.

Средствата, които ще се съберат, са предназначени за предстоящите няколко операции на д-р Светлозар Ботев от Варна - стоматолог и моторист на 44 години, претърпял тежка катастрофа през 2008 г. Неговата история бе разказана на 27 юни в предаването „bTV репортерите" и може да бъде видяна отново в сайта на телевизията.

Концепцията BROKEN WINGS RUN е различна от тази на стандартните благотворителни или тематични събития (мото-събори) - безвъзмездни дарения и вход няма да се търсят.

Средствата ще се събират доброволно, чрез продажба на специално произведени, висококачествени, дизайнерски артикули, издържани в стилистиката на рокерската суб-култура - байкърски тениски, бандани, значки и пр.

Желаещите могат да ги видят предварително на www.bwr.cxxii.org, където е предоставена и подробна информация за събитието. Цената на артикулите ще се определя от купувача, ръководен от идеята за съпричастност и подкрепа на каузата, а не на база себестойност.

Прогнозата е в BROKEN WINGS RUN 2009 да се включат между 1 000 и 2 000 моториста от цялата страна. Семействата и приятелите на голяма част от тях също ще могат да се присъединят с автомобили преди или след колоната.

Амбицията на членовете на Catch Twenty Two MCC и Община Банско е походите BROKEN WINGS RUN да се превърнат в ежегодна традиция и в следващите си издания да подпомагат други пострадали мотоциклетисти.