Европейските филмови награди ще бъдат връчени за двадесети път на 1 декември в Берлин. По-малко от месец преди това, вече са известни и номинациите.

"Кралицата" и "Последният крал на Шотландия", които донесоха „Оскари" на главните си актьори (Хелън Мирън и Форест Уитакър), преди няколко месеца получиха съответно 6 и 5 номинации.

Те ще се състезават за най-добър филм с "4 месеца, 3 седмици и 2 дни" (румънският носител на „Златна палма"), анимационния филм "Персеполис", биографията на Едит Пиаф "Животът в Розово", и най-новия филм на Фатих Акин - „От другата страна".

Акин е номиниран и за най-добър режисьор, заедно със Стивън Фриърс, Кевин Макдоналд, Кристиян Мунгиу, Джузепе Торнаторе (за "Непознатата") и Рой Андерсон (за "Вие, живите").

Докато в категорията главна женска роля Хелън Мирън изглежда явен фаворит, не така ясни са нещата при номинираните за главна мъжка роля.

Там ще премерят сили Бен Уишоу - за ролята си на убиец в "Парфюмът", Джеймс Макавой - лекарят на Иди Амин в "Последният крал на Шотландия", Сассон Габаи в "Посещението на групата", Елио Джермано в "Брат ми е единствено дете", Мики Манойлович, изпълняващ ролята на собственик на секс-шоп в "Ирина Палм" и фреският ветеран Мишел Пиколи в "Красива завинаги" - своеобразно продължение на класическия филм на Бунюел "Дневна красавица".