Една от най-популярните поредици хорър игри в света Resident Evil е дело на японската компания Capcom. След невероятния успех на игрите започват да се издават комикси, книги, фигурки с героите както и да се снимат филми. До тази година заглавията отпоредицата са продадени в над 35 милиона копия. В листа са включени само основните части на поредицата.

Resident Evil - 1996г.

Първата серия се появява на бял свят през 1996г. като дебютира на конзолата на Sony Playstation. Тя пожънва тотален успех и се превръща в една от най-страшните игри правени до този момент. Всичко започва, когато вашият герой и още четирима члена на екип сте сами посредата на нищото и бивате преследвани от побеснели кучета, които се оказват зомбита. Заобиколени от тъмна, непрогледна гора вие забелязвате имение и решавате да се скриете в него, но точно там започва страшната част.

Resident Evil 2 - 1998г.

Втората част също бележи голям успех. В нея вече може да избирате между двама героя Leon S Kennedy и Clare Redfield. Clare отива в Raccon city, за да търси брат си, който не е виждала отдавна, а Leon е сред новите членове на местната полиция. Когато те двамата се срещат всичко се обърква и започват да се случват лоши неща. За да завършат играта, геймърите трябва да разрешат някои пъзели както и да се преборят с множество мутирали същества, а мунициите им са ограничени.

Resident Evil 3:Nemesis - 1999г.

Resident Evil 3 е смятана от мнозина за най-добрата серия. Геймърите са в ролята на члена на STARS Jill Valentine, която се опитва с всички сили да избяга от инфектирания и пълен със зомбита Raccoon City. По време на бягството си тя среща случайно трима оцелели члена на Umbrella Biohazard Countermeasure Service - Carlos Oliveira, Mikhail Victor и Nicholai Ginovaef. Малко по-късно Mikhail загива, докато се опитва да защити Jill от Nemesis, биологичнo-чудовище оръжие, което някога е било човек и сега е програмирано да избива всичко по пътя си. Така Jill успява да избяга с Carlos. Историята от тази част на играта по-късно бива репродуцирана във филмов вариант носещ заглавието Resident Evil: Apocalypse.

Resident Evil Code: Veronica X - 2001г.

Историята в Resident Evil Code: Veronica X започва малко след случилото се в Residen Evil 2. В играта има двама основни герои Claire Redfield, която търси брат си Chris. За разлика от Resident Evil 2, тук не е предоставен изборът на играча да реши с кой герой иска да започне играта. Той е задължен да започне с Claire и после да продължи с Chris. Всички оръжия, които притежава Claire ще са на лице и за Chris, когато дойде неговият ред. Claire е оставена на самотен остров, контролиран от Umbrella. Трети герой - Steve Burnside се появява по време на първата част на играта, а Claire се появява за кратко по време на сценария на Chris. Играта е издадена и за PS2, но феновете смятат, че графиката, пъзелите и сюжетната линия са по-добри във версията за Dreamcast.

Resident Evil 0 - 2002г.

Resident Evil 0 всъщност е предисторията на всички серии до тук, но не се знае защо е реализирана чак след Residen Evil 3. В „новото" заглавие имате избора да играете като Rebbecca Chambers, която се появява в първата част на поредицата или като Billy Coen, избягал бивш военен пленник. За първи път играта предлага възможността да се играе само с единия герой през цялото време, другия е автоматично контролиран от самия компютър или конзола. Разликата между двамата е, че Rebecca може да преминава през по-тесни пространства, но затова пък има по-малко кръв. Billy може да носи тежки предмети и може да нанесе повече поражения на противника, но затова пък не може да смесва химикали. Появява се и нов герой на име Mark.

Resident Evil 4 - 2005г.

Едно от любимите заглавия на почитателите на поредицата. Действието се развива в Испания, а геймърите са в ролята на Leon S Kennedy, който се опитва да намери дъщерята на президента Ashley. Серията не е преизпълнена със зомбита както останалите, но за сметка на това нещо по-ужасяващо и свирепо дебне на име Ganados. Ganados се оказват хора, заразени с Т вируса, които имат странни израснали същества по телата си, наречени Las Plagas. Геймплеят е съсредоточен върху бързите реакции на играчите и техните умения с оръжието. Играта излезе за PS2, Nintendo GameCube, PC, Wii и Mobile Phone.

Resident Evil: The Umbrella Chronicles - 2005г.

Сценарият в Resident Evil: The Umbrella Chronicles е базиран на действието в Resident Evil 0 като проследява Rebbecca Chambers и Billy Coen. Те биват дебнати от James Marcus, един от основателите на Umbrella и главни учени в компанията, който има намерението да възкреси себе си с помощта на тестово лекарство. След кратък сблъсък Marcus мутира в ужасяващо чудовище, но бива укротен от двамата главни герои. Заглавието е първата next gen игра от цялата поредица, издадена специално и само за Wii. Действието се развива на много от местата познати в Resident Evil 1, Resident Evil 0, Rsident Evil 3 и т.н. Една от новите локации е базата на корпорация Umbrella.

Resident Evil 5 - 2009г.

Тази част се очаква да се появи на пазара през март другата година за платформите на PS3 и Xbox360. Очаква се играта да е най-добрата от всички серии до този момент. Главните герои са вече познатият Chris Redfiel от първата серия и Code Veronica X както и новата героиня Sheva. Геймплеят ще е подобен на този в Resident Evil 4, а геймъритеще се превъплътят в Chris. Той ще се движи между светли и тъмни зони, което ще кара очите му непрекъснато да се приспособяват. Според разработващите играта, действието ще се развива 10 години след случилото се в Resident Evil 1 и ще е непосредствено продължение на Resident Evil 4. В заглавието са включени и нови видове врагове.