Маршал Брус Матърс е роден на 17 октомври 1972 г. в Сейнт Джоузеф, Мисури, САЩ. Когато е на 12, той и майка му се преместват за постоянно в Детройт, Мичиган.

Почитател на рап музиката от малък, той започва да се занимава с нея още на 14 години. Скоро напуска училище, незавършил средно образование и започва работа за няколко години, като същевременно с това се съсредоточава и върху правенето на музика.

Като тийнейджър Маршал често е обект на подигравките на останалите в гетото и непрекъснато влиза в конфликти, като дори изпада за 9 дни в кома след схватка с няколко момчета.

През 1996 г. пуска първия си солов албум. Скоро той е последван от „The Slim Shady LP“, който го изтласква напред в ъндърграунд хип-хопа.

Немаловажно е това, че спечелва известност заради цвета на кожата си и скоро става познат в рап музиката като следващата „голяма бяла надежда“. След изпълнение на рап състезание пред Лосанджелиска радиостанция, Еминем бива забелязан от Dr.Dre, силен играч на сцената на рап музиката.

Dr. Dre подписва договор с него и скоро Еминем става част от звукозаписна компания Aftermath. Двамата започват да работят по ново CD, което съдържа много от песните от стария му албум "The Slim Shady LP“ и от дебюта му „Infinite“.

„The Slim Shady LP“ е пуснат на пазара на 23 Февруари 1999 г. Предшестван от успеха на песента „My name is“, албумът печели второ място. С това Еминем получава тройна платина и печели две Грами награди — за „Най-добър албум“ и „Най-добро солово представяне“ („My name is“).

Еминем има аналогичен критичен и търговски успех и с „Marshall Mathers LP“ (2000), от който продава близо два милиона копия само през първата седмица - това го прави и най-бързо продавания албум за всички времена.

Любопитно е, че Еминем, изпълнява ролята на блондинка в един от клиповете си, и с това печели награда за най-доброто мъжко видео за песента, „The Real Slim Shady“. На първо място е за най-продаван солов певец за същата година, печели и Грами за „Най-добър рап албум“ и „Най-добро солово представяне“ („The Real Slim Shady“).
 
Личен живот:

За личния живот на Маршал започва да се пише във вестниците през Юни 1999, по-малко от седмица след дебюта на платинения му „Marshall Mathers LP“, когато той бива задържан след кавга извън Детройт в нощен клуб.

На 14 Февруари 2001, Eminem се признава за виновен по обвинението за носене на скрито оръжие след преразглеждане на делото се постига съгласие да бъде пуснат като плати таксата за тежкото престъпление — нападението.

Мичиганският съдия осъжда рапъра на две условни освобождавания на годината и му препоръчва де се лекува. През Септември 1999, майката на Еминем регистрира 10 милиона долара за съдебни дела срещу нейния син. Mathers-Btig съди Eminem за това, че той я е наклеветил в албума „Slim Shady LP“.

Скоро се разбира, че тя използвала наркотици и случаят бива потулен. Бурната връзка на Еминем със съпругата му Ким завършва с встъпване в брак през 1999, като двамата са живеели няколко години заедно преди това.

Връзката им става повод за няколко негови песни, включително „Kim“, която рисува силен портрет срещу двойката. През Юли 2000, Ким е настанена в болница след опит за самоубийство. Месец по-късно, Еминем иска развод. Стига се до съдебна битка, в която съпругата му иска 10 милиона долара и пълно попечителство над дъщеря им Хейли, родена през 1995 г. Въпреки че се помиряват през декември 2001 година, тяхното примирие бива прекъснатои през март 2001 тя исква развод. През 2005 г. те отново сключват брак, но той продължава само 3 месеца, преди официално да се разделят.

Любопитни факти:

  • За да стигне до сегашното си положение на най-добрия рапър, Еминем е трябвало да работи като чистач, парите не са достигали дори за памперси на Хейли.
  • През 2006 загуби своя най-добър приятел — рапърът Прууф. Той бе убит в престрелка в детройтско заведение.
  • Еминем е имал дълготрайни вражди с много известни и неизвестни в България певци от рап сцената — Insane Clown Posse (Shaggy 2 Dope & Voilent J.), House of Pain (Everlast, DJ Lethal),Limp Bizkit (Fred Durst).
  • Също така най-голямата му вражда е била срещу лейбъла на рап певец Ja Rule — Murda Inc. Самата вражда е „предадена“ на Eminem и групата му D12 от тогава новото попълнение към лейбъла му Shady Records — 50 Cent,който дълго е враждувал със Murda Inc.R;M,Прякорът Eminem идва от Em(М)-Маршал,In(В),Em(M)-Матърс.!