Изследователи са направили проучване върху ефекта от съвременните електронни игри с елементи на насилие върху учениците. Едно от най-важните открития на изследването е фактът, че насилието в игрите понижава съчувствието, което децата изпитват когато станат свидетели на някаква реална трагедия, предава GameSpot.

Проучването е било проведено с участието на 166 деца от щатите Масачузетс и Ню Хемпшир. Те са били на възраст от 7 до 15 години. Професорите Едуард Виейра и Марина Кръцмар изследвали в детайли как реакцията на учениците спрямо насилието се променя в следствие на игрите.

Събрани са данни кои са любимите игри на децата и по колко часа на ден отделят за игра. След това те са били интервюирани, като въпросите са имали връзка с евентуалната им реакция към различни ситуации, които включват насилие. Децата трябвало да погледнат от перспективата на друг човек и да преценят в кои случаи е редно да се използва сила и в кои не.

Сред любимите игри на учениците са били заглавия, включващи много насилие като Call of Duty, Grand Theft Auto, Counter-Strike, Mortal Kombat: Deception и World of Warcraft.

Децата, които отделяли повече време за игри с много кръв и убийства имали изкривена представа за това какви трябва да бъдат реакциите на човек в критична ситуация. Те били по-склонни да употребят сила в случаи когато нормален човек би се въздържал и имали проблем с мисленето в перспектива.