Феминистките са като летящите чинии – много се говори за тях, но никoй не ги е виждал. Според легендите, които се носят, феминистките са космати, брадати, повече маймуна, отколкото човек и се хранят с прясно откъснати тестиси. Всеки го знае – само попитайте познатите си.

Но ако ги попитате дали познават лично такъв екземпляр...

Чували са за тях. Всеки знае, че ги има. Естествено, някой мъж ще се обади, че той знае една феминистка и тя е грозна и космата, но след по-подробно проучване се оказва, че той я нарича феминистка не защото някога е проявявала съпричастие към идеите на феминизма, а защото за него това е обидна дума.

Попитайте го дали знае какво е феминизъм, дали някога е чел нещо по въпроса. Не е чел, но знае, че е нещо много лошо. Защо тогава да го чете? Нали по времето на комунизма руските учени оборили Фройд, без да са го чели?

Попитайте познатите си жени дали са феминистки. Как можа да си го помислиш! Та аз не съм грозна! Да ти приличам на лезбиийка? Да ти приличам на мъжемразка?

Попитайте ги тогава дали смятат за нормално жените да получават половината от заплащането, което получават мъжете за същия труд? Дали смятат, че е в реда на нещата техният баща, брат или съпруг да ги бие? Нормално ли е да ги изнасилят и изнасилвачът да не бъде наказан? Да нямат право да използват контрацептиви или да направят аборт? Дали подкрепят женското обрязване?

Разбира се, че не! Но ние не сме феминистки. Феминистките са грозни.

Веднъж бомбардирах с подобна серия от аргументи моя любим Kiff, след като употреби класическата фраза: “А феминистките твърдят, че...”
“Кои са тези феминистки?”
“Откъде да знам?”
“Трябва да знаеш, щом използваш такъв аргумент. Кои са тези феминистки? Къде ги? Кажи ми името поне на една. Една известна съвременна феминистка, което ги говори тези работи.”
“Не се сещам за имена.”
“Няма и да се сетиш. Няма известни съвременни феминистки, поне не тука. Не се появяват по телевизията да държат речи срещу мъжете. Единствено мъже говорят за това как феминистките казвали еди-какво си, а те го чули от някой друг. А ти повтаряш като папагал чужди приказки.”
“Не е вярно!”
“Кажи ми тогава поне една феминистка. Няма нужда да е съвременна, няма нужда да е известна. Не знаеш, нали. Обаче иначе феминистките са навсякъде, плюят мъжете и ги подтискат. Изобщо виждал ли си някога жива феминистка освен мене?”
При което Kiff като разбра, че живее с феминистка, хлъцна от изненада и продължи да хълца шест спирки с трямвая, докато на гарата не му купих от едно кафе две захарчета и не го накарах да ги глътне.

------------------------------------------------------------

Не мога да разбера хората, които твърдят, че феминизмът е остарял и ненужен. Жените били равноправни вече, че и повече от равноправни - били по-силни от мъжете. Можели да постигнат всичко само като заголят баджак. Получавали работно място, всички ги защитавали и им давали предимство - само защото са жени. На жените им купували подаръци, плащали им сметката в заведение, возели ги с кола... Жените били манипулаторки, навирали ти деколтето си под носа и хоп – нещастният мъж пада в краката им и е готов на всичко заради тях.

Интересно, вашата баба това дали го може? Или тя не е жена? Или когато се каже жени, всъщност си говорим за красиви, млади, слаби, здрави жени? Само че тези красивите, младите, слабите и здравите са не повече от 10 % от всички жени (в най-добрия случай - и то за ограничен период от време).

А останалите? Тях кучета ги яли. Нито са жени, нито са хора.

Вашата баба също е жена, вашата майка също. Бихте ли си разменили живота с техния? Сериозно ли смятате, че те се ползват с кой знае какви привилегии, че е достатъчно да изкарат премрежения поглед и мъжете падат в краката им? Или по-скоро те са онези, които мият тоалетната, почистват космите от канала и вършат всички онези неща, с които никoй не иска да се занимава?

Една девойка веднъж ми заяви, че откакто прочела книжката “Бракът е неморален”, вече й било ясно, че жените използват мъжете. Попитах я как се вписва в тази картинка майка й, която ги отглеждаше сама с брат й откакто бащата се запилял нанякъде без да плаща издръжка.

Такива сме ние, жените. Използваме мъжете, та пушек се вдига.

------------------------------------------------------------

Според Guardian между 75 и 95 % от всички изнасилвания във Великобритания изобщо не стигат до полицията. А от случаите, които са разследвани, почти една трета не стигат до съда. В повечето случаи полицията решава, че ако жената е употребила алкохол или не дай си Боже е танцувала с изнасилвача, значи не може и дума да става за изнасилване. Ако пък и преди това е подавала сигнал за изнасилване или води безразборен сексуален живот – работата е ясна. Като се вземе предвид, че дори и в съда не всички изнасилвачи са признати за виновни, оказва се, че шансът да изнасилиш жена и да те осъдят е невероятно малък.

Не знам как стоят нещата в България, но се съмнявам да са по-добре отколкото във Великобритания. При това положение как може да се твърди, че феминизмът е излишен и че жените имат еднакви права с мъжете? Имаме нужда от феминизъм и то в големи дози.

Какво обаче е феминизъм? Феминизмът представлява радикалната за времето си идея, че жените имат същите права като мъжете. И толкова. Това е всичко.

Съществуват множество теории защо така се е получило, както и множество идеи какво да се направи по въпроса.

Но по същество, феминизмът може да се дефинира с една дума: равноправие.

 

http://whatsthatcrap.blogspot.com/