Всеки знае кои са господстващите игрови конзоли на пазара - Nintendo Wii, Microsoft Xbox 360 и Sony PlayStation 3. Съответно разработчиците на компютърни игри разработват собствени продукти най-вече за тях. Никой обаче не пречи на различни безименни търговци да поспечелят малко пари от известни имена и форми. Това се отнася до голяма степен и за игровите конзоли.

Dendy
В началото на 90-те години, веднага след промените у нас, пазарът беше залят (и все още е) от различни телевизионни приставки за игри. Те обаче са копие на 8-битовата игрова конзола на Nintendo. С времето формите на телевизионните приставки се промениха, имитирайки вграден CD или компютърна клавиатура, но същността им си остава същата, както и "касетите" с игри за тях, а цените им станаха смешни. В комплекта обикновено влизат два "турбо" джойстика, самата конзола и пистолет за стреляне по патици.


Електроника
Това руско копие на портативната конзола на Nintendo все още се предлага в нашите "Магазин за левче". С нея можете да се позабавлявате с персонажите от популярния филм "Ну погоди", но някои може би ще си спомнят, че в оригиналната Nintendo EG-26 Egg персонажът беше Мики Маус, а действието беше същото. Играта "Тайните на океана" пък е изкопирана едно към едно.

 

Vii
Днес най-много конзоли със странни названия и подозрителен вид се произвеждат в Китай. Моделът Vii е също от тях и естествено се опитва да похапне от славата на култовата конзола на Nintendo - Wii. Произвежда се от компанията Beijing Shituan.
Основната екстра на Vii е контролерът, който е копие на контролера на Wii. Игрите за китайското устройство се предлагат в "касети", а в комплекта влизат 12 клона на популярни игри за Nintendo (казват, че някои от тях превъзхождат по качество оригиналните). За да рекламира своя продукт, Beijing Shituan използва и същите рекламни клипове, като тези на Wii (разбира се, пускат ги по китайската телевизия).

Mini Poly Station 3
Mini Poly Station 3 е точно това, което виждате. Е, логото се чете като PS3, но това вече го знаем - Adibas, Panasoanic...Интересното е, че Mini Poly Station 3 не е нищо повече от... кутия, приличаща на конзолата на Sony, в която се включва "касета" с екран. По подобие на току що споменатата "Електроника". Включване към телевизор не е предвидено. Иначе управлението е с истински джойстик, ама как се играе на това чудо с този малък екран, идея си нямаме!

PX-3600
Китаецът се е изхитрил да сложи буквата "Х" на произвежданата от него конзола, което безспорно навява асоциации с MIcrosoft Xbox. При това, в комплекта на приставката влизат и два контролера с вибрация.  Остава неясно само какво можем да играем на това устройство, но имаме някои догадки. На кутията е написано, че конзолата е снабдена с 9-пинови конектори за контролери. Заедно с названието PX-3600 получаваме отлично копие на Atari 2600.

Pop Station

Още от името става ясно, че това е несполучливо подобие на известната портативна конзола на Sony - PSP. Конзолата притежава LCD дисплей, но на нея може да се играят само четири игри - "Soccer", "Street Fighter", "Submarine Invasion" и "Fortress Guardian. За жалост купувайки си конзолата получавате само една от тези игри, която е вградена и не може да бъде сменяна или изтрита!

 

PCworld