Дет’ се вика, как’ Сийке, който си е роден с късмета, все с него си такърка. Назлъндисваш му се, обикаляш го. Нъц. Пак у него се препъваш.

В тоя дух да ти изплача мъката си. Мома Юлия, както и да го нищи бетер ръчно тъкан чорап, теква й в главата една ранна доба, че все на едни и същи видове левенти попада. Хей ги на и тях, всички на седянка:

1) Програмист (ИТ отдел) – Както щеш му викай, аз знам, че ти тея не ги разбираш много. Ама да ти кажа, ха да се обърна, ха такъв съм настъпила на ‘орото. Чак ми се чини, че на света няма толкова PC-та, колкото хора, които да разбират от тях. Па аз нали като мома съм непросветена в математиката, коя програма е по-добра и как да организирам целия хаос в харда, лепя им се като муха на мед. Ама знаеш ли к’во, ше взема се науча най-накрая и да спра да се занимавам с програмисти. Честна девича дума давам и три пъти заплювам. Пу, пу, ПУ!

2) Ни та искам за жина – Тея няма значение с какво си изкарват насъщния. Като се запънат като муле пред вир, йок та йок – не искам връзка. Най-жизнерадостно е обаче, когато ти предложат ключ от квартирата си. Когато се присетиш, че в последно време не е имало вечер, в която не сте били заедно. Като започнеш да му точиш баници преди работа, вечер да го чакаш изнурен с топла вечеря, а сутрин той да те буди с кофия. Ма не ще чиляка връзка и т’ва си е. Така докато имате (не знам какво му се вика, като не е връзка), амен-амен да мине близо година. Бреее, добре че не взех ключовете, че току виж до женитба сме го докарали, докато се разберем колко не ме иска.

3) Искам та за жина – Ааа, и тая не е лека. Т'ва момците странно мислене имат. Ти му говориш, че тия неща насила не стават (баш като хубуста и те), той ти говори за тъпани. Накрая да взема да пристана в некое съседно село, че сама знаеш, не е живот то. Бре, мъж си требве! Стига кокошки са кокали в моята къща, крайно време е и петел да запее.

4) Юнака – Той всичко може, всичко разбира, ма как не се сети и ти: всички моми у селото са негови. А той самовлюбен, самовлюбен, ти казвам. Аз нали съм скромно девойче, викам кво да се бутам да му развалям работата с цяла махала. Ама ей на, и на такива попадам. Па кат реша да бягам, отърване няма. Какво ли не ми обещават. Само да се откажат от другите моми нищо не споменават. Тцъ-тцъ.

5) С разбитото сърце – Е как не успях аз едно сърце да разбия? (Па може и да съм, ако е така: извинявам се и на него, и на девойката след мен.) Но те са вечно кахърни, много предпазливи и имат право твоето не да го разбият, ами да изтръгнат от него частица, по-малка и от атома. Ей така на. Хак да ти е за предната. Този компенсаторен принцип аз го не схващам. Знаеш, че простовата и глуповата съм. Но сигурно някой ден все някой момък ще ми го обясни. Ебре-дебре тогаз.

6) Комбайнера – Знаеш, комбайнерите са чувствителни по душа хора. Те я ще пеят по цял ден на полето (скука, кво да се прави) – тоест стават музиканти после, я ще мислят много (бах тази скука) – сиреч започват да пишат, или ще наблюдават цъфналата ръж – и все ще се извъдят накрая художници/фотографи. Както рече мама: „Туй женското я танцувач, я певач ще си хареса”. Но аз вече няма. Разбрахме се, че музата ще ми е професия, не част от моминството. Ама хааа.

7) Махленският мълчаливец – Нали го знаеш, оня странния, дето дума не обелва, когато трябва. Ти му носиш китки, мяташ кърпички, луда си лудееш... на халос. Мълчи бетер партизанин на разпит. След 10 години идва и ти казва: „Ти не разбра ли, че съм влюбен в теб”? Ха! Стана тя, каквато стана. Их, каква съм и аз. Как няма да се досетя? Тая телепатия що тогава ми е свише дадена като дарба? Или па задява другите моми. После вика: „Да те накарам да ревнуваш”. Ей това е. Човек със стратегия. Тъжно, че се изтървахме. Можеше и харна двойка да сме инак... Огелпихме я, кво да ти разправям.

Та таквиз ми ти работи у наше село. Да носиш много здраве на бай Гошо от мен. Да ти кажа – попаднала си на мъж навремето. Да вида аз по какъв ще си падна следващия път. Или белким си падна на главата най-сетне, та да се спася от тея мисли.

PS: Да се разберем - авторката на поста не се е гаджосвала с половин Китай, просто е имала честта някои от тези качества да ги съчетае една и съща персона. Аааа, освен това - нищо лично:))))

http://julllinkata.blog.bg/