Зимното парти на Беглика Фест в Чешкия център донесе лятното родопско настроение на фестивала. Над 350 души напираха да влязат на уникалното събитие, което съчета презентация за устойчивото развитие на района около Беглика, премиерата на първия филм за Беглика Фест и страхотен етно джем - сешън на Мерак Стандарт - лейбълът на феста.

"Before & After Beglika Fest" партито започна с филма "Деликатен контакт", режисиран от Илиан Кокаларов. Освен с кино, организаторите почерпиха гостите със солидно количество balkan beat и не малко хляб и вино.

Догодина Беглика Фест ще бъде от 23 до 29 юли, а плановете на организаторите от Байкария за усточйивото развитие на мястото далеч не свършват с феста, а по-скоро започват оттам.

Нужни са нови механизми за управление на горите, така че местното население да печели от този ресурс, без да се секат дървета, както се случва сега. Плановете в тази насока включват младежки център за нефромално образование и първия в страната "Музей на гората", в който ще се виждат взаимозависимостта на всички еко-системи.

Според Байкария механизмите, които сега се използват за управление на горските ресурси не са достатъчно ефективни и не отчитат много от възможностите за самофинансиране на такова управление. Така например, вместо да гледат на гората само като на възможност за добив на дървен материал, местните хора биха могли да се възползват от събирането на скъпо струващи билки и да имат свои продукти.