Море. Слънце. Пясък. Вълни. Какво друго е, ако не райско кътче, като плаж. Оказа се, че има не само красиви, но и много дълги плажни ивици.

Ето ги:

Ninety Mile Beach (Нова Зеландия)

Този плаж носи гръмкото име 90 мили, но всъщност е дълъг 88 км (около 55 мили). Грешката е на мисионерите: когато дошли на острова, а конете им затъвали в пясъка и се движели бавно, те решили, че това е безкрайно дълъг плаж. И почти са познали, макар в света да има четири по-дълги плажа.

Ninety Mile Beach (Австралия)

Вторият плаж със същото име пък е дълъг около 150 км. Туристите са привлечени от девствената му природа, високи дюни и лагуни между тях.

Padre Island beach (САЩ)

200-километровият плаж в Мексиканския залив, покрит с бях пясък, е добре познат на биолозите. Тук снасят яйцата си големите морски костенурки и гнездят много редки птици.

Cox's Bazar (Бангладеш)

В най-бедната страна в света, 240-километровият плаж е може би най-приятното място. В средната част на този плаж, покрит с мек пясък, има няколко водопада.

Praia Do Cassino (Бразилия)

Според Книгата на рекордите на Гинес това е най-дългият плаж в света. Той се простира на повече от 250 км. Въпреки че на него се намира Рио Гранде - един от най-старите курорти в Бразилия, този плаж е доста пуст.

Източник: "Дарик"