Джейкъб Уицлинг за първи път живее в колиба в гората, когато е на 16 години. Тя се намира близо до къщата на родителите му и в нея той прекарва двете последни години от гимназията си, като и в най-студената зима се отоплява с печка на дърва и си готви сам. Чувството за свобода и самостоятелност не го напуска от тогава и е причина той да стане един от най-изобретателните и симпатични майстори на хижи в дивото.

Когато е на 22, Джейкъб прави първата си "барака" с материали, събрани от разрушени сгради - дори пироните са събирани от строителни площадки. Така първият му официален дом му струва едва 800 долара и той живее там три години.

Манията по създаване на евтини и независими от електрическата или водоснабдителна мрежа домове продължава да движи Уицлинг, който сега вече има подкрепата на също толкова талантливата си и привлекателна приятелка Сара Ъндърууд.

Двамата създават общо пет off grid къщи (постройки в дивото, които не ползват електричество и вода от общата мрежа, сами произвеждат тока си, а водата се събира от дъждовете). Тоалетните са компостни и външни.

В момента Джейкъб и Сара обикалят Щатите с последното си творение - пикап, чиято задна част е превърната на мини дървена къщичка. Целта им е северозападната част на САЩ, където имат план да построят шест хижи, свързани помежду си с пътеки.

View this post on Instagram

Get in the truck by @saraunderwood

A post shared by Jacob Witzling (@jacobwitzling) on

"Ироничното е, че популярността на бараките ни дойде с технологиите. Социалните медии и смартфоните дадоха информация на милиони хора за наличието на такъв бавен живот, заобиколен от красотата на природата", казва Уицлинг.