Дженга е игра, при която трябва да се построи максимално висока кула от отделни блокчета; за всеки по-висок етаж трябва да изтеглим блокче от по-долните. Целта е при това действие кулата да запази равновесие, и да не падне.

Точно на строежи на дженга напомнят поредица нови сгради, които са част от последната архитектурна мода - небостъргачи с нестандартна геометрична форма, сякаш направени от пиксели. Ето най-известните от тях.

Снимка 372445

Източник: Buro Ole Scheeren

MahaNakhon е завършена през 2015 г. в Банкок и става най-високата сграда в тайландската столица. Дело на Büro Ole Scheeren, в нея се помещават 200 луксозни апартамента, хотел, както и няколко ресторанта и магазини за луксозни стоки.

56 Leonard се намира в нюйоркския квартал Трайбека и е изцяло жилищна сграда. Проектът е на архитектурните класици Herzog & de Meuron, облекли 60-те й етажа в стъкло.

Timmerhuis се намира в Ротердам, а в Холандия трудно бихме се изненадали на новаторството. Интересното в проекта на архитектурно студио OMA е, че дженга модулите от стъкло и стомана са продължение на съществуваща сграда от 50-те години на миналия век.

Американското студио ODA проектира тези пикселирани балкони за жилищна сграда в Бруклин. Чрез разчупената фасада архитектите се надяват да повишат комуникацията между жителите й.

Холандското студио MVRDV е автор на този проект за норвежката банка DNB на крайбрежието на Осло. Строгостта на институцията е омекотена чрез интересната архитектура.