Учени инженери от Университета Рутгерс и Университета на Орегон са измислили необичаен начин да заместим отоплителните уреди в домовете си. То това не е всичко. Те са разработили евтини, устойчиви и тънки подложки, излъчващи топлина, които лесно могат да бъдат пришити в дрехите.

Изчислено е, че 47% от цялата произвеждана енергия се използва за отопление на сградите, като цели 42% на практика се губят, защото сгряват предмети и празни пространства, вместо пряко да топлят хората. Проблемите, пред които е изправено човечеството - изменения в климата, замърсяване на околната среда и разхищението на ресурсите, е накарало учените да потърсят по-ефективен начин за отопление, насочен пряко към човешкото тяло.

Снимка 396065

Източник: iStock

Подложките не са скъпи за изработка и се захранват от плоски батерии, като тези, които се използват при часовниците. Могат да бъдат поставени навсякъде по дрехите. Инженерите очакват изобретението им един ден да добие търговски вид и да бъде използвани и от хора, които работят или спортуват на открито.

Това не е първият опит за създаването на такива подложки, но е най-успешният - те са по-устойчиви на прегъване, пране, влага, високи температури, а и са с цели 70% по-ефективни от останалите.

Предстои учените да установят колко подложки са необходими, както и къде трябва да бъдат поставени, за да поддържат комфортна температура на човешкото тяло.