Всяка Седмица на модата ни предлага достатъчно на брой изненади, които да коментираме, дори да не следваме стриктно тенденциите и ставащото на подиума. В една от големите изненади на Седмицата на модата в Париж се превърна нестандартна рокля с името Digital Aura, част от колекцията Deep Web на австрийската дизайнерка Флора Миранда.

Тоалетът всъщност е елегантен вълнен бизнес костюм, подчертаващ женския силует. Към него обаче са прикрепени 10 смартфона Motorola, които снимат и предават на живо случващото се. Това става с помощта на специално приспособление, дело на белгийския скулптор Николас Байенс, което и ни позволява да го наречем произведение на изкуството.

Снимка 410808

Източник: Laetitia Bica

Но въпросната стойка не само прикрепя телефоните към дрехата, тя е и, един вид, символ на връзката между реално и дигитално. Така роклята се превръща в олицетворение на срещата на модата, изкуството и модерните технологии. А основаната идея е пресъдаването на "селфи ерата", в която живеем всички ние.

Именно тук е и провокацията на Флора Миранда, която иска да ни каже, че реалността е въпрос на гледна точка. С подчертаната си женственост, тоалетът е заигравка и с всички гласови асистенти с дамски имена - друго изражение на женската следа в света на технологиите.

Снимка 410811

Източник: Laetitia Bica

Тоалетът Digital Aura е част от Deep Web - модернистична колекция-инсталация на австрийската дизайнерка с акцент върху машинното самообучение (алгоритми и математически модели, чрез които компютърните системи подобряват ефективността си, докато решават дадена задача).

Снимка 410812

Източник: Laetitia Bica

С моделите си Флора Миранда демонстрира процеса, по време на който компютърът научава какво всъщност са дрехите и как се създават. 

Снимка 410805

Източник: Etienne Tordoir

Представянето на "роклята с телефоните", както стана известна тя на Седмицата на модата в Париж, бе съпроводено от информативна презентация. Тя е създадена от швейцарски и американски художници, приели присърце идеята за машинното самообучение (сравнително ново явление в технологиите).

Снимка 410803

Източник: Etienne Tordoir

Колекцията-инсталация Deep Web е вдъхновена от американския трансджендър художник Aманда Лепор, от идеята за разнообразието в половите принадлежности и от играта с женствените форми.

Снимка 410804

Източник: Etienne Tordoir

Роклята е най-стереотипният символ на женствеността, що се отнася до дрехи. Като използва уникалните форми на трансджендър художника Aманда Лепор, Флора Миранда дава на компютъра модел за обучение.

Модните критици определиха подхода на дизайнерката като авангарден и изследващ бъдещите възможности пред света на модата, които явно са тясно свързани с все по-развития свят на технологиите.