През последните няколко месеца почти всяка седмица чуваме за сериозни пробиви в защитите на най-популярните джаджи на масовия пазар. Всички те вече ни карат да се чудим дали поверителността реално съществува през XXI век.

Това, което е най-притеснително в установените пробиви, е, че повечето от тях се осъществяват, без да е нужно да отваряме съмнителни мейли или сайтове, или да сваляме приложения с неясен произход.

Тази седмица Google разкри, че в продължение на почти три години хакери са разполагали с огромна врата към поверителни данни на милиони собственици на iPhone.

Хакерите са разчитали на шепа уебсайтове, които при посещение от iPhone са започвали да източват различни данни от устройството, включително снимки, съобщения, всякакви видове пароли, информация за контакти, както и данни от приложения като iMessage, WhatsApp и Gmail.

Става въпрос за най-обикновени сайтове, които по никакъв начин не изглеждат опасни или съмнителни. Най-лошото е, че потребителят дори не е нужно да е разглеждал съдържанието им, за да сработи схемата.

От Google са установили пробива още през февруари и веднага са подали сигнал към Apple, които са елиминирали проблема в рамките на една седмица.

iMessage, Google, Project Zero и голяма врата за хакерите

Google предупреждава: iMessage е голяма врата за хакерите

Откриха сериозни пробиви в сигурността на iMessage

Това е супер, но няма как да не се запитаме дали към днешна дата не съществуват други подобни механизми, за които никой засега не подозира.