Че положението на Facebook не е никак розово, е ясно отдавна. Мерките, които ръководството на социалната мрежа взимаше до този момент, не дадоха желания ефект - да стихнат критиките по отношение на сигурността ни като потребители. Само за миналата година данни на над 50 милиона потребители са използвани за търговски и политически цели.

Вчера, 6 март, Марк Зукърбърг публикува в блога на Facebook отворено писмо, с което съобщава своята нова визия за социалната мрежа, фокусирана върху неприкосновеността на личния живот на всички в нея. Именно осигуряването й е едно от най-големите предизвикателства, през които трябва да премине, за да спечели отново доверието на потребителите.

В последните 15 години Facebook и Instagram свързват милиарди души по целия свят с различни интереси и от различни социални групи - дигиталният еквивалент на градските площади, където всички се събират. Но в близко бъдеще Зукърбърг вижда социалната мрежа като дигиталния еквивалент на хола на едно жилище.

Снимка 410688

Източник: GettyImages

Според него, бъдещето на комуникациите в интернет е именно в тези платформи, които гарантират сигурност в безкрайното дигитално поле. А неприкосновеността на разговорите да позволява на хората да общуват по-естествено, каквато е и целта на социалните мрежи.

Все повече потребители предпочитат личните разговори и споделянето с малки групи, отколкото присъединяването към големи общности, в които доверието е под въпрос. Публичните социални мрежи също имат своето място в интернет пространството, но двете неща трябва да бъдат разграничени.

Зукърбърг е наясно, че хората не вярват в идеята за Facebook като място за сигурна комуникация заради лошата репутация, изградена в последно време. Затова и основната му цел е създаването на сигурни сървъри за съхранение на данни и възможност за изпращане на криптирана информация, достъпна само от двете комуникиращи страни.

Снимка 410692

Източник: iStock

Основателят на социалната мрежа заяви също, че иска да ни гарантира сигурността, че споделяме нашите мнения и преживявания само и единствено с малката група, която ние самите се избрали за наши слушатели. Една от идеите е и информацията ни да се съхранява на сървърите за по-кратко време, за да се намали възможността от злоупотреби.

Британското правителство определи Facebook като "дигитален гангстер"

Ето защо и според кого Facebook е "дигитален гангстер"

Компанията на Зукърбърг системно е нарушавала редица закони

Зукърбърг уточнява, че разработването на конкретни мерки, които ще гарантират сигурна и по-лична комуникация в социалната мрежа, все още е в процес. Провеждат се различни консултации със специалисти и промяната на Facebook вероятно ще се случи постепенно в следващите няколко години.