Компанията на Джеф Безос Blue Origin бе една от първите, които заявиха намеренията си да развиват космически туризъм. Ако до преди години това ни звучеше като научна фантастика, днес е все по-реалистично. Дори превозното средство на ентусиастите вече е налично.

Тази седмица, малко преди изстрелването за рекорден седми път на ракетата за многократна употреба New Shepard, Blue Origin ни показа капсулата, с която до шестима космически туристи ще могат да се издигнат на 100 километра над повърхността на Земята за едва 10 минути.

Конструкцията се отличава с кръглата си форма и с огромните стъкла, които позволяват панорамна гледка. Това всъщност са най-големите прозорци, които някога са летели в Космоса, хвалят се от компанията. Те са шест на брой - по един за всеки пътник и всяко кресло, което наподобява тези в хеликоптерите.

Всяка седалка има специален ножичен механизъм, за да обира вибрациите и неприятните усещания при излитане и кацане. Освен това, може да се накланя до ъгъл от 70 градуса. Цялата кръгла капсула е обхваната от няколко камери, които запечатват преживяването, предава Daily Mail.

Джеф Безос, Blue Origin и визията на милиардера за живота в Космоса

Безос показа как ще живеем в Космоса

Прекалено е хубаво, за да е истина

Все още от Blue Origin не са обявили цената на космическото пътуване, което продължава в рамките на 40 минути. Няма и конкретна насочена дата за първия полет, въпреки че желаещите са стотици, сред които дори и Брад Пит. Всеки от тях е платил по 250 хиляди долара. Капсулата ще бъде поставена на върха на ракета за многократна употреба, която осигурява безпроблемното излитане и кацане.