Новият закон на ЕС, който предвижда въвеждане на задължителен USB-C стандарт за зареждане на електроника в Европа, влиза в сила през 2024 г. и ще засегне особено силнo Apple и нейния настоящ Lightning стандарт. 

Европейският съюз и новият USB-C стандарт за зареждане

ЕС принуди със закон Apple да смени Lightning порта с USB-C

Влиза в сила през 2024 г.

След като законът бе приет, големият въпрос бе дали Аpple ще въведе USB-C още със следващата си серия iPhone през 2023 г.

Преди няколко дни вицепрезидентът на глобалния маркетинг на компанията Грег Джосвиак с голямо недоволство съобщи, че компанията “ще трябва” да приеме новия стандарт още догодина, защото “няма избор”. 

Снимка 592602

Източник: iStock

Според Джосвиак новият закон не е най-добрият начин за редуциране на дигиталните отпадъци и защитаване на околната среда, въпреки че тези аргументи са в основата му. 

Той смята, че нововъведението ще доведе до огромни количества отпадъци, тъй като милиони Lightning кабели изведнъж ще станат непотребни. 

Снимка 592603

Източник: iStock

Apple разчита на Lightning стандарта от 2012 г. и оттогава досега потребителите често ползваха стария си Lightning кабел, за да зареждат новите си джаджи. 

Apple iPhone 14 Pro Max, Nikkei и каква е производствената цена на новия флагман

Каква е производствената цена на iPhone 14 Pro Max

Всичко поскъпва

Европейското законодателство обаче е на мнение, че ще е по-разумно да се използва само един вид кабел за голям набор и различни по марка устройства, сред които са и мобилните конзоли, камерите, таблетите и т.н.