Модата при спортните обувки се движи по свои собствени закони. В определени моменти стават актуални модели, създадени преди десетилетия. В други пък виждаме нова версия на вече поомръзнали ни такива, които отново може да носим с удоволствие.

Adidas Gazelle  и защо това са най-актуалните маратонки за пролетта

Маратонките, които всички искат тази пролет

И които са актуални вече... 50 години

Това лято се възражда модел отпреди 70 години с типично лятно име. Говорим за Adidas Samba. Дизайнът на тези маратонки е създаден през 1949 г. от самия Ади Даслер, основателят на Adidas. Първият модел е изцяло черен с трите бели линии на марката и гумена подметка, подходяща за футбол.

Година по-късно в Бразилия се състои Световното първенство по футбол и Даслер решава, че моментът е идеален да кръсти новия си модел Samba по името на популярния бразилски танц. Стратегията сработва и маратонките стават много популярни.

В продължение на няколко десетилетия се ползват за игра на футбол на закрити пространства, след което губят популярността си. Adidas Samba са възродени от брит поп културата в края на 90-те и началото на 2000-те години, когато братята Галахър от Oasis не ги свалят от краката си.

И ето ни още двайсетина години по-късно, когато популярни лица като Джиджи Хадид, Кая Гербер, Риана, Сиена Милър избират да носят именно Adidas Samba с летните си дрехи. Което означава, че няма как и ние да не го направим. Особено предвид факта, че моделът вече се предлага в много цветове и различни цветови комбинации.