След като направихме равносметката за предишната и дадохме обещанията за новата година, е време да помислим трезво. Защото наистина можем да планираме една ефективна 2019 г., ако знаем кой месец за какво начинание е подходящ.

Януари: нова работа

Празничният и хлабав декември е отминал, а с него и планирането на бюджетите за следващата година. Голяма част от компаниите използват първия месец от новата година да обявят свободните си позиции. Статистиките показват обаче, че през януари HR отделите получават 14% по-малко кандидатури - като комбинираме двете неща ни става ясно защо това е идеалното време да потърсим нова работа.

Февруари: шопинг на зимни артикули

Нищо изненадващо - зимните колекции от предната година се пускат на разпродажба в подготовка за пролетта.

Март: сватба

Всеки си представя лятна сватба в романтична градина или на плажа. Или поне късно пролетта, или ранно есенна. Затова и опашките за часове за гражданското през март са... несъществуващи. Освен това е много вероятно цените в сватбените агенции да са по-ниски.

Април: бебе

Естествените природни цикли са отговорни за това - през пролетта качеството на спермата е най-високо. Птички и пчелички, знаехме си.

Май: време за промяна

Може да сме направили новогодишни обещания, но дългите зимни месеци след това са понижили мотивацията ни. Май обаче е чудесно време да направим отлаганите промени в живота си.

Юни: лечение

Надяваме се на никого да не му се налага, но дори да решим да се подложим на превантивно лечение или балнео процедури, това е времето.

Юли: изпити

Повечето хора нямат избор кога да се явят на изпит, независимо дали е студентска сесия или шофьорски. Ако обаче можем да избираме, най-добре да предпочетем да докажем способностите си през юли - според няколко изследвания, тогава вниманието ни е най-изострено.

Август: нов дом

Ваканционният месец е подходящ за огледи и покупка на нов дом. Конкуренцията е минимална, а цените - по-ниски.

Септември: време да се родим

Никой не избира кога да се роди. Но поне може да планираме появата на детето си - според независими изследвания децата, родени през септември, се справят по-добре на изпити, по-рядко са тормозени в училище и обикновено попадат в добри университети.

Октомври: купуване на акции

Старо, но златно правило: продаваме акции през пролетта и купуваме през есента.

Ноември: подновяване на документи

Месецът преди Коледа е времето, когато няма да ни се налага да висим по опашки с всички, сетили се за изтеклите си документи, които им трябват за пътуванията през декември.

Декември: нова кола

Дори и българските търговци на коли да не следват тенденцията на западните и да правят коледни намаления, може да използваме празниците и да си направим подарък под формата на нова кола.