С официална пресконференция, стартира на 22-то издание на световния конкурс Best Model of The World 2009. От 1-12 декември 2009 София, съответно Dedeman Princess Hotel София е домакин на най-добрите модели от цял свят. 135 модела от над 60 страни.
Събитието е под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на гр. София и Софийска община.

Страната ни, за първи път, е домакин на такова мащабно международно събитие, а София с достойнство се присъединява към картата на Европейските столици. Организацията и анонсирането на конкурса е една от най-добрите реклами на България пред Света.

От създаването, до настоящия момент финалът на Best Model of The World 2009 не е напускал родината си Турция. За първи път България спечелва това голямо доверие.
Собственик на правата на конкурс е г-н Силвестър Лолов, президент на Сан Продъкшън ЕООД. От май 2009 г. Световният офис на Best Model of The World 2009 е в София.

Специално за пресконференцията беше поканена Румяна Еванс, която е първият директор на Best Model of Bulgaria, 13 години назад.

На 11 декември 2009, столицата ни ще се превърне в „най-горещата" модна точка, която ще събере едни от най-известните световни модни агенции.

Гала церемонията на 11 декември 2009, 22:00 ч. в зала 3 на НДК и ще се излъчва директно по Нова ТВ, както и в цял свят - Македония, Румъния, Косово, Черна Гора, Ливан, Турция, Кипър, Русия, Армения, Азербайджан, Татарстан, Гърция, Албания. Права за излъчване на запис на цялата церемония са получили Малта, Южна Африка, Венецуела, Мексико, Китай, Малайзия, Индия, Мароко, Белгия, Холандия, Доминиканска република, Австралия.

Г-н Еркан Озерман Създател е създател на конкурса и марката Best Model of the Вorld. Конкурсът, като концепция, се ражда преди 24 години в Париж, от създаването на висшата мода и модни къщи като Madame Carven, Paco Rabanne, Azzaro, Louis Feraud, Nina Ricci, Dior, Yves Saint Laurent, Ungaro, Boshero, Torrente.

Специален гост на прес конференцията беше Ademokoya Olubukola - Best Model of the World 2007, категория жени, един от най-успешните модели. Тя благодари на организаторите за поканата и за изключителната организация. Красавицата блестеше в тоалет на българската дизайнерка Жана Жекова..

Този конкурс е трамплин за професионалното развитие на много млади таланти. Сцената на Бест Модел-а е била силен старт за едни от най-преуспелите ни модели Сашо Андонов, който се реализира в САЩ. Катя Пенева - в Италия и Франция, Нети, Цеци Красимирова, Калина Делиганева и още много други.

Конкурсен Период - основни акценти;

1-3 декември: пристигане на моделите. Подготовка на видео визитки, снимки за професионалния каталог на Best Model of the World 2009.

4 декември: Гостуване в кметството в гр. София. Обиколка на забележителностите на гр. София. Шопинг тур в МОЛ София. Welcome Party в Sin Sity - официален клуб на Best Model of the World 2009.

5 декември: Посещение на Пловдив, на гости в Рефан, гр. Карлово - дегустация на вина в избата на Шато Копса.

6 декември: Парти в клуб Escape

7 декември: Гала вечер на Нациите (Dedeman Princess Hotel, старт: 20:30 ч.) Дефиле с национални костюми. Специални гости ще бъдат представители на посолствата и Дипломатическия корпус. По идея на дизайнерката Мариета Славчева от Модна къща ПЕРЛИТА, нашите модели ще се представят не с традиционни народни носии, а с пищни национални костюми, с елементи от облеклата в епохата на Средновековието и от времето на Априлското Въстание

8 декември: Дефиле с вечерни тоалети. (Dedeman Princess Hotel, старт: 20:00 ч.) Ще бъдат представени тоалети на български дизайнери: Жана Жекова, Румяна Константинова Atelier, Atelier Simon, Силует M, Парушев, Andrews Fashion,

9-10 декември: Генерални репетиции

11 декември: ГАЛА ЦЕРЕМОНИЯ (НДК, Зала 3, старт: 22:00 ч). Три дефилета - с бански костюми, спортни облекла и вечерни тоалети. After Party - клуб Sin Sity