ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 1 час и 49 минути
  • Режисьор: Антоан Фукуа
  • В главните роли: Дензъл Уошингтън и Дакота Фанинг
  • Бюджет: около 70 милиона
  • С какво да се подготвим: Предходните два филма от поредицата

Само на нас ли ни се струва, или Дензъл Уошингтън като хладнокръвен защитник на онеправданите е наистина добре изпитана рецепта за успех... Не заради друго, а защото за цялата си кариера той е влизал в подобни роли не един или два пъти. Веднага се сещаме за "Мъж под прицел", "Великолепната седморка" и, разбира се, "Закрилникът" и "Закрилникът 2".

"Закрилникът 3: Последна част" е базиран на едноименния сериал от 80-те, в който пенсионираният агент от разузнаването помага на невинни хора, тероризирани от престъпници. Именно така бихме синтезирали в едно изречение и обявената за финална част от трилогията.

Интересното е, че това е и единствената поредица, в която Дензъл Уошингтън участва за цялата си кариера. Тук той си партнира за втори път и с Дакота Фанинг - "Мъж под прицел" от 2004 г. "Закрилникът 3: Последна част" пък е петият филм, в който актьорът работи с режисьора Антоан Фукуа.

Снимка 632077

Източник: Alexandra Films

Като имаме предвид всички тези факти, към които веднага добавяме бруталния екшън и добрата стиковка по работата над филма, разбираме и защо не откъснахме очи от екрана.

А "Закрилникът 3: Последна част" ни хвърля в дълбокото още с първата сцена - човешка касапница с прилежащите ѝ раздробени подробности. Виновник за нея е Робърт Маккол (Дензъл Уошингтън), който успява да елиминира почти всичките си врагове, но не и да се измъкне съвсем невредим.

Снимка 632081

Източник: Alexandra Films

Прострелян в гърба, той е спасен от полицай Джио (Еухенио Мастрандреа) и местния лекар Енцо (Ремо Джироне). Така хладнокръвният американски убиец се събужда в чаровното крайбрежно градче Алтомонте, където с времето се сприятелява с чистосърдечните му жители. Дори нещо повече - осъзнава, че точно там си представя да изживее старините си.

Плановете на Робърт Маккол за спокойно пенсиониране обаче са осуетени от мафиоти, които заплашват, изнудват и убиват невинните италианци в градчето. Естествено, това е достатъчно, "нашият човек" да накаже престъпниците. Тук в действието се намесва и Ема Колинс (Дакота Фанинг), която влиза в ролята на млад и обещаващ агент на ЦРУ. И да, химията ѝ с Дензъл Уошингтън е налице, като в общите им сцени се усеща една особена топлота, която иначе рядко виждаме в екшън филмите.

Снимка 632083

Източник: Alexandra Films

Заради харизмата и усета си към малките детайли, Уошингтън ни кара да симпатизираме на героя му още повече. Лицето, гласът, отличителната походка, характерните жестове, едва забележимата усмивка и свитите устни - всичко ни припомня защо е един от най-добрите актьори на нашето време.

И все пак, колкото и убедителен да е Дензъл Уошингтън, че един убиец (макар и наказващ само заслужилите) може да притежава чар, "Закрилникът 3: Последна част" си остава филм, за който се изисква здрав стомах. Сцените с брутално насилие и кръв въобще не са малко. Единственото положително е, че са обвити във воал от добри намерения. Тук няма място за чудене дали целта оправдава средствата - не и когато италианската мафия, този вечен враг, трябва веднъж и завинаги да бъде унищожен.

"Закрилникът 3: Последна част" е по кината от 1 септември