Времето захладня и ние минахме на шведска вълна. За този уикенд събираме три книга на доста популярни автори от скандинавската държава, които ще ни държат в напрежение до последната страница.

Снимка 543876

Източник: Колаж / Ера

"Това, което посееш"

Няма как да не започнем с криминале - жанр, в който шведите се наложиха в последните десетилетия както в литературата, така и в киното. И с двете са свързани Микаел Юрт и Ханс Русенфелт - автори на популярния роман "Човекът, който не беше убиец" и сценаристи на един от най-силните скандинавски сериали "Мостът". Новият им роман отново е с главно действащо лице Себастиан Бергман. Криминалният психолог ще трябва да помогне в разследването на три убийства, които ще го върнат към болезнен момент от миналото му.

Изд. Ера, 18 лв.

Снимка 543875

Източник: Колаж / Сиела

"Тревожни хора"

Фредрик Бакман е звезда и след "Човек на име Уве" никой не се съмнява в този факт. След него следват още пет романа, като "Тревожни хора" е последният, излязъл през 2019 г. Ден на отворените врати в жилище, което се дава под наем, се превръща в заложническа драма (а всъщност по-скоро комедия). Защото осемте човека, които се оказват затворени тук от един неуспял банков обирджия са от странен по-странен. А полицията не само преговаря с похитителя, но и се превръща в доставчик на пица.

Изд. Сиела, 16.90 лв.

Снимка 543874

Източник: Колаж / Колибри

"Сладко отмъщение АД"

Юнас Юнасон е добре познат автор в 45 страни, включително и България. А новият му роман обещава поредната порция хумор и абсурдни ситуации. В нея майка и син искат да отмъстят на бившия съпруг и баща с помощта на услугите на дружество "Сладко отмъщение". Реваншът ще ги отведе от Стокхолм в Лондон, а след това и в Африка, където се намесват масайски лечител и покойна южноафриканска художничка, оставила колосално наследство.

Изд. Колибри, 18 лв.