Наясно сме, че не трябва да съдим една книга по корицата й. Но сме особено радостни, когато попаднем на издания, които освен качествена литература, ни предлагат и красиво визуално оформление. Такива са трите книги в днешната ни селекция.

"Петмез"

Още със заглавието си романът на Влада Урошевич ни връща в някакви отминали времена, белязани от лепкави и сладки преживявания. Времената на детството, прекарано в Скопие на прага на Втората световна война в къща с голяма градина и традиционни ценности.

Снимка 568099

Източник: Жанет 45

Като "роман на детството" го определя и самият писател, който е от значимите имена на македонската литература на ХХ век - книга, в която може да се припознае всеки, израснал на Балканския полуостров. Корицата е дело на Люба Халева.

Изд. Жанет-45, 17 лв.

"Изчезваща земя"

Камчатка в наши дни. В най-големия град на полуострова Петропавловск изчезват две невръстни сестри. Около тази трагедия, която се отразява не само на семейството на децата, но и на цялата местна общност, се развиват няколко паралелни и взаимнопреплитащи се истории, които ни правят свидетели на живота в този отдалечен края на Русия и на всичките тегоби на постсъветската действителност.

Снимка 568098

Източник: Кръг

Красива, емоционално напоителна книга, която е още по-невероятна заради факта, че е дебютен роман на 33-годишната американска писателка Джулия Филипс. Автор на корицата е Весела Карапетрова.

Изд. Кръг, 19.90 лв.

"Карта на Канада"

Първият датски автор, публикуван в престижния The New Yorker. Финалист на наградата "Букър" с романа си The New Yorker. Дорте Норс отдавна е голямо име в родната си Дания, но сборникът "Карта на Канада" е първото произведение, с което българските читатели ще се запознаят с нея.

Снимка 568097

Източник: Лист

Докато ни пренася в различни части на света, не само Канада, Норс поставя героите си в ситуации, в които те изследват собствените си стремления и се сблъскват с вечни теми като желанието да бъдеш приет от другите, да намериш любовта, да надмогнеш насилието, да постигнеш свобода. Корицата и илюстрациите са от Радослава Боор Даскалова.

Изд. Лист, 18 лв.