Днес, 12 февруари, се отбелязва Китайската Нова година, известна и като Лунна Нова година. Празникът няма фиксирана дата, а всяка година е на различен ден - първият от второто новолуние след зимното слънцестоене на 21 декември.

Празненствата по случая традиционно продължават 15 дни - до момента, в който Луната е най-ярка. Тази година те няма да са като предишни заради пандемията от COVID-19, но китайците отново ще спазят обичаите, с които се свърза този специален за тях период от годината.

Цветът на празника е червено - той символизира огъня, който, според техните вярвания, гони лошия късмет. Гони и митичното чудовище Ниан, за което се смята, че идва в градовете и селата в първия ден на Луната Нова година, за да унищожи добитъка и реколтата.

Снимка 518096

Източник: iStock

Китайците се обличат в червени дрехи, закачат в домовете си стихове върху червена хартия, а на децата раздава пари в червени пликове. Фойерверките също са задължителни като нова версия на традиционното палене на бамбукови пръчки, с което се гонят злите духове, за да се постави ново, чисто начало.

Разбира се, какво е един празник (и то толкова дълъг) без традиционна трапеза. Китайците задължително слагат на масата, около която се събират всички членове на семейството, месо, риба и кнедли. Приготвят се и традиционни оризови кейкове и други десерти.

Сред интересните традиции за днешния ден е, че е забранено къпането, а метенето и изхвърлянето на боклук се правят чак на петия ден, за да не се изхвърли късметът. Не са препоръчителни и подстрижките, използването на ножици, споровете и чупенето на предмети (дори и неволно).

Снимка 518097

Източник: iStock

Годината на Металния вол

Според лунния календар, днес започва 4719 година. Всяка година е уникална комбинация между един цвят, един знак от китайския зодиак и един земен елемент. Тя се повтаря веднъж на 60 години. Тази година е на Металния вол, а цветът е бял.

Волът е второто от зодиакалните животни. Свързва се с усилената работа, честността и отдадеността. През неговата година работата ще се оценява и заплаща подобаващо, но и ще усетим цялата тежест на своите отговорности. Затова и ще трябва да полагаме двойни усилия, за да постигнем добри резултати. 

Снимка 518079

Източник: iStock

През тази година не се предвижат катаклизми и големи бедствия и е време за икономическо възстановяване, както и дългосрочни инвестиции. Ще можем да се справим с всички трудности с дисциплина и организираност. Предвиждат се нови кариерни възможности за всички зодиакални знаци.

Според китайския зодиак, тази година до 31 януари 2022 ще бъде успешна и подходяща за фокусиране върху личните връзки, независимо дали говорим за любов или приятелство.

Снимка 409532

Източник: iStock

Задължително е и да внесем ред в семейните си взаимоотношения, а ако нямаме такива, сега е перфектното време да поставим начало. Всички бракове, които започнат през тази година, ще са щастливи и устойчиви. Важно е да се научим да бъдем по-романтични.

Освен бялото, което е цветът на тази година, други щастливи цветове на вола са жълто и зелено - те привличат богатство и успех. А за да увеличим късмета си, трябва да носим метални елементи и аксесоари.