Утре, 1 февруари, настъпва китайската Нова година. Това е най-дългият и важен празник в китайския календар. Неговото начало не е с фиксирана дата и зависи от лунния календар, като винаги е между 21 януари и 20 февруари. Продължава около 15 дни - до деня, в който Луната е най-ярка.

Традиционният цвят на празника е червен. За него се смята, че гони злите сили и носи късмет. Червени фенери и китайци в червени дрехи могат да се видят навсякъде. Палят се бамбукови пръчки и се приготвят характерни за празничната трапеза ястия, които задължително включват месо и риба, както и кнедли, и оризови кейкове.

Китайската Нова година се свързва с редица поверия. Според едно, хората не трябва да се къпят поне до петия ден на празника. Не се препоръчва даването на пари на заем, както и използването на остри предмети. Косата не трябва да се подстригва и да се мие, както и да се перат дрехи.

Снимка 561590

Източник: iStock

Тази Нова година според китайския календар е на черния воден тигър. Тигърът е кралят на хищниците в Китай и този знак се свързва с много сила, директност и храброст, но и с високо самочувствие и избухливост. Неговите години са 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022, 2034.

Тази година се очаква да бъде белязана от много промени и възможности за представителите на всички зодиакални знаци да подобрят различни аспекти от живота си - любов, работа, финансово положение. Тя ще е динамична и изпълнена и с много обрати и рискови ситуации, от които някои ще успеят да извлекат ползи, а други - само негативи.

Снимка 561591

Източник: iStock

Родените под знака на тигъра също няма да бъдат пощадени от предизвикателствата, които очакват всички. Препоръчително е да носят повече червено и да разчитат на късметлийските си числа - 1, 3 и 4.

Годината ще бъде най-щастлива за тези, родени под знаците на вола и козата. Зайците, драконите, конете и петлите ще се радват на безгрижие, късмет и сериозни финансови постъпления. Родените в годините на плъха, змията, маймуната, прасето и кучето ще трябва да се потрудят повече, за да постигнат целите си.