32-то издание на един от най-големите кино фестивали в България започва на 15 ноември в София. Филмите ще са над 50 - достатъчно разнообразни, за да задоволят различни вкусове.

Откриването е с българското заглавие "Времето е наше" на Петър Попзлатев, по мотиви от романа "Разруха" от Владимир Зарев и разказите "Бяло сладко" и "Руса капачка" от Димитър Шумналиев.

Действието се развива около прехода през 1989 г., по време на който съдбите на писателя Мартин (Леонид Йовчев) и служителя на Държавна сигурност Боян (Рушен Видинлиев) се преплитат. Участват още Елена Телбис, Ивайло Христов, Светлана Янчева, Валентин Ганев и други.

В панорамата "Фестивал на фестивалите" ще видим някои от най-чаканите и интригуващи заглавия на световното кино.

Сред тях са филмът на Рейв Файнс за прочутия руски балетист "Рудолф Нуреев: Бялата врана", новият на Паоло Сорентино "Те", "Ван Гог: Пред портите на вечността" на Джулиън Шнабел, дългоочакваните "Курск" на Томас Винтерберг и "Всички знаят" на Асгар Фархади.

"Лице в лице" на Бергман

Източник: Киномания

"Лице в лице" на Бергман

Десет филма ще отбележат 100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман, като документалният "Островът на Бергман" на Мари Нюрерьод ще хвърли повече светлина върху личността на легендарния режисьор.

Снимка 373729

Източник: GettyImages

Сред останалите акценти в 32-та Киномания 2018 са детското кино, документални филми, селекция на нови френски заглавия, както и филм, посветен на покойната Арита Франклин. 

Киномания 2018 е от 15 до 29 ноември в избрани киносалони в София