Настоящата 2018 г. е на път да приключи. Със затварянето на последната страница от стария календар, неминуемо започваме да правим равносметки, да си поставяме нови цели и да гоним смели мечти.

И макар да сме си пожелали нов смарт телефон за Коледа, който има разнообразие от приложения за напомняне на всичко, добрите стари календари, които висят на стените, сякаш винаги ще са на мода. Но защо да не бъдат хем полезни, хем идейни и с добра кауза. Нашите Топ 3 вдъхновяващи български календари за 2019 г. имат всичко изброено в едно.

Календарът на Animal Rescue Sofia

Снимка 396306

Източник: Wings Creative Studio

От години Animal Rescue Sofia се опитва да помогне с всички сили за решаването на проблема с бездомните животни. Неправителствената организация няма бюджет от Общината, държавата или от организации в чужбина, а се издържа изцяло и само от дарения.

Снимка 396305

Източник: Wings Creative Studio

Wings Creative Studio, които създават календара за новата, но и за изминалите осем години, са техен партньор и приятел. Креативното студио работи доброволно без заплащане и помага с каквото може на Animal Rescue Sofia за каузата по спасяването на бездомните животни.

Снимка 396304

Източник: Wings Creative Studio

Идеята с календарите започва като инициатива на Wings Creative Studio, която Animal Rescue Sofia приемат на драго сърце. Животните от всеки календар през годините се осиновяват много бързо, а всички събрани средства от продажбата на календарите отиват за нуждите на приюта. Тази година за рекордно бързо време всички животни от календара вече са осиновени.

Календарът "Живи планини"

Снимка 396329

Източник: "Живи планини" / Фотограф Бранислав Бранков

В "Живи планини" няма да видим тучна планинска тревица, изпъстрена от ярки минзухари. Няма да видим и слънчеви снимки с ярко синьо небе, а душата на планината, така както я е видял Бранислав Бранков, и така, както тя го е докоснала.

Снимка 396328

Източник: "Живи планини" / Фотограф Бранислав Бранков

А именно сложна, трудна, несигурна, студена, свирепа и излъчваща мощ. Календарът представя една динамична палитра от условия и преживявания, който са събрани моменти от експедиции и приключения по цял свят през изминалите две години.

Снимка 396330

Източник: "Живи планини" / Фотограф Бранислав Бранков

Календарът е част от кауза в подкрепа на деца в нужда, като тази година 33% от цената ще бъдат дарени за #Chilipepperscaus - една идея без бюджет и без комерсиален интерес, която твори добро, помагайки на деца в риск от отнемане от семейната им среда и даване за осиновяване или приемна грижа.

Календарът на WWF България

Снимка 396335

Източник: WWF България

Основните цели на WWF България са опазването и възстановяването на биологичното разнообразие и гарантирането на устойчивото развитие в района, който обхваща България, Румъния, Словакия, Хърватия, Украйна и Молдова.

Днес WWF е една от водещите природозащитни организации, която работи по широк кръг проблеми - от местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000 и защитените територии, през горите и сладководните екосистеми до земеделските политики и развитието на селските райони.

Снимка 396337

Източник: WWF България

Тази Коледа фокусът им е опазването на вековните гори, които за съжаление се изсичат все по-безмилостно.

Продуктите на WWF България, в това число и календарът Дивите животни, допринасят за работата им по опазване на природата, защото всяко пазаруване в онлайн магазина на практика е дарение за организацията.