Малкото предградие на крартал Bethel Park в Пенсилвания беше разтърсено, след като ФБР посочи млад местен мъж, Томас Матю Крукс, като човека, който стреля по бившия президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг.

Сторми Даниелс: "Мелания трябва да напусне Тръмп. Не заради това, което направи с мен или други жени, а защото е осъден престъпник"

Сторми Даниелс: "Мелания трябва да напусне Тръмп. Не заради това, което направи с мен или други жени, а защото е осъден престъпник"

Порноактрисата, чиито 130 000 долара тайни пари от Тръмп станаха причина да бъде осъден по 34 престъпления

Разследващите смятат, че Крукс, въоръжен с полуавтоматична пушка AR-15, е открил огън по бившия президент, оставяйки един човек от публиката убит и други двама ранени. 20-годишният помощник в кухня е бил застрелян на място от снайперист от Тайните служби. В неговия роден град обаче съседите са в шок, като че ли не могат да разберат как тих млад мъж е обвинен в стрелбата.

От своя страна ФБР казват само, че Крукс е бил "субектът, замесен в опита за убийство на бившия президент, и че тече активно разследване".

Кой е Томас Матю Крукс

Томас Крукс не е носел документи за самоличност, така че следователите са използвали ДНК и технология за лицево разпознаване, за да го идентифицират. Той завършва през 2022 г. гимназията Bethel Park с награда от 500 долара за математика и природни науки. Крукс работи в кухнята на местен старчески дом на кратко разстояние с кола от дома му, където живее с родителите си. Досиетата на избирателите в щата показват, че е бил регистриран републиканец.

Мъжът има членство в местен клуб по стрелба Clairton Sportsmen's Club поне от една година. Според уебсайта клубът е базиран на юг от Питсбърг и е "едно от най-добрите съоръжения за стрелба в района на трите щата" Пенсилвания, Охайо и Западна Вирджиния. Има повече от 2000 членове.

Мястото разполага с множество оръжия, включително високомощна пушка с цели на разстояние до 171 метра. Органите на реда смятат, че оръжието, с което е стреляно по Доналд Тръмп, е закупено от бащата на Крукс преди най-малко шест месеца.

Крукс е бил облечен с тениска от Demolition Ranch, канал в YouTube, известен със своето съдържание за оръжия и експлозиви. Каналът има милиони абонати, включващи видеоклипове за различни оръжия и взривни устройства. В деня след стрелбата служителите на реда казват на CBS, че в автомобила на Крукс са открити подозрителни устройства. На място са извикани бомбени техници, които да обезопасят и проучат устройствата.

Каква е мотивацията на Томас Матю Крукс

Снимка 674662

Източник: GettyImages

След като установяват самоличността на Крукс, полицията и службите разследват мотивите му. "В момента нямаме идентифициран мотив", казва Кевин Роджек, отговарящ за специалния агент на ФБР Питсбърг. Разследването на случилото се може да продължи месеци и следователите ще работят "неуморно", за да установят какъв е бил мотивът на Крукс. Говорейки пред CNN, бащата на Крукс, Матю Крукс, казва, че се опитва да разбере "какво, по дяволите, става", но ще "изчака, докато говоря с органите на реда", преди да сподели каквото и да било за сина си. 

"Никой не е над закона" - след Доналд Тръмп, и синът на Джо Байдън получи присъда

"Никой не е над закона" - след Доналд Тръмп, и синът на Джо Байдън получи присъда

Тежки признания в съдебната зала

Какъв човек е Томас Крукс

Досега се очертава объркваща и на моменти противоречива картина за това какъв е бил Крукс като човек. Говорейки пред местния новинарски канал KDKA, някои млади местни жители, които са ходили на училище с него, го описват като самотник, който често е бил тормозен и понякога е носел "ловно облекло на училище".

Друг негов бивш съученик, Съмър Баркли, го описва по различен начин, като казва пред BBC, че той "винаги получава добри оценки на тестовете" и е "много запален по историята." "Винаги беше много мил."

Снимка 674660

Източник: GettyImages

Тя го определя и като харесван от учителите си. Други просто го помнят като тих. "Той беше там, но не мога да се сетя за някой, който да го е познавал добре", каза пред BBC друг бивш съученик. "Той просто не е човек, за когото наистина мисля. Но изглеждаше добре."

Кои са жертвите на Крукс

Един човек е убит, а други двама са ранени при стрелбата. И трите жертви са възрастни мъже и са били от публиката. Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро идентифицира починалата жертва като Кори Комператоре, 50-годишен началник на пожарната и доброволец, който е убит, когато се "хвърли върху семейството си", за да ги защити. Страница GoFundMe, организирана от националния финансов директор на кампанията на Тръмп Мередит О'Рурк, е създадена в часовете след атаката за дарения, които да отидат ​​за семействата на ранените. Досега са събрани повече от 340 000 долара.

Снимка 674663

Източник: GettyImages

В публикация в своята платформа Truth Social Тръмп каза, че е бил "прострелян с куршум, който проби горната част на дясното ми ухо" и твърди, че е почувствал куршума "разкъсващ кожата ми". Кръвта се вижда по ухото и лицето на Тръмп, докато служителите по охраната го извеждат много бързо. Тръмп "се справя добре" и е благодарен на служителите на реда, според изявление, публикувано на уебсайта на Републиканския национален комитет (RNC).

Мрачните тайни на семейство Тръмп - племенникът на Доналд Тръмп, който ще разкрие цялата истина

Мрачните тайни на семейство Тръмп - племенникът на Доналд Тръмп, който ще разкрие цялата истина

Фредерик Тръмп III издава мемоарна книга

Колко далеч е бил срелецът от Тръмп

Снимка 674661

Източник: GettyImages

Един свидетел казва пред BBC, че е видял мъж, за когото се смята, че е Крукс, с пушка на покрива на сграда, преди Тръмп да бъде застрелян. Видеозапис, получен от TMZ, показва момента, в който започва стрелбата. Според ФБР, те не са били наясно веднага какъв тип огнестрелно оръжие е използвано или колко изстрела са били произведени. Снайперист от тайните служби е отвърнал на огъня и е убил стрелеца малко след атаката му. Кадри показват въоръжени служители, които се приближават до тяло на покрива на въпросната сграда.