Казват, че октомври е идеалният месец за пътувания - лудницата около летните ваканции е приключила, а суматохата около предстоящите коледни празници още не е настъпила. Нямам как да сме по-съгласни - събираме три книги, които да ни вдъхновят за пътешествие.

"Да опознаем Италия. Хиляди чудеса"

Джеронимо Стилтън (псевдоним на Елизабета Дами) е роден на Мишия остров и е редактор на вестник "Гласът на гризачите". Когато се отправя на пътешествие с приятелите си, той не подозира, че те са му приготвили цяло приключение из Италия, в което да открива загубени съкровища.

Снимка 592013

Източник: Колаж / Колибри

Пътуването им ще ги води от Рим до Венеция и от Апенините до Алпите, докато се наслаждават на прелестната природа и богата история на страната.

Изд. Колибри, 26 лв.

"Португалия - загадъчна и пъстра"

Малкият съсед на Испания има изненадващо богата история, която успява напълно да завладее Бари Хатън - британски журналист, който след дългогодишна любовна афера с Португалия най-накрая се мести в страната.

Снимка 592015

Източник: Колаж / Ера

Книгата му е увлекателно пътешествие през историята й - от Великите географски открития до Революцията на карамфилите, както през пъстрата й и толкова разнообразна природа. Гарнирана с кулинарни и музикални традиции, и личните впечатления на автора, книгата няма как да не ни накара да мечтаем за Португалия.

Изд. Ера, 17.99 лв.

"България нашир и длъж"

Иван Панкев за втори път повежда читателите из родината си. Този път обаче той слиза от "Планините на България", за да я обиколи от най-западната до най-източната й точка, както и от планинските била до поречията на реките.

Снимка 592014

Източник: Колаж / Сиела

Както е обичайно за него, той не следва познатите пътеки, а ни разкрива непознати кътчета като най-слабо посещавания дял на Рила, водохранилището на средновековна крепост, края на Понтийската степ и от къде минава маршрутът на българското Камино.

Изд. Сиела, 36 лв.