Ако има страна, която пленява въображението на пътешественици, любители на изкуството и писатели, това е Италия. Затова и книгите на италиански автори винаги успяват да ни развълнуват, независимо от тематиката.

"Паломар"

Това е последният роман на Итало Калвино, добре познат с "Ако пътник в зимна нощ" и "Нашите предци". Привидно кратката книга се занимава с вечната тема за мястото ни в света и начина, по който избираме да го виждаме.

Снимка 584747

Източник: Колаж / Колибри

Разделен на три части, романът ни запознава с господин Паломар - мъж на средна възраст, с нищо незабележителен преди да проследим разсъжденията му през очите на автора.

Изд. Колибри, 18 лв.

"Олива Денаро"

60-те години на миналия век в Сицилия. Олива е младо и красиво момиче, което постоянно чува предупреждението на майка си: "жената е като стомна, който я счупи, за него си е". Когато на 16-ия си рожден ден Олива е изнасилена, тя отказва да се омъжи за насилника си, както повелява традицията.

Снимка 584748

Източник: Колаж / Обсидиан

Двайсет години по-късно тя още носи следите от бунта, на който се е решила като малко. И все още има да изминава трънлив път към правото си на избор и достойнство.

Изд. Обсидиан, 19 лв.

"Годината на нашата любов"

Валерио и Оливия са приятели от детство, споделят първата си целувка на пет години и остават близки независимо от обстоятелствата, които се опитват да ги разделят. Защото произлизат от различни социални условия - той е дете на работническо семейство, а тя - на заможни индустриалци.

Снимка 584749

Източник: Колаж / Лемур

Романът на Катерина Бонвичини показва Италия от 1975 г. до 2013 г. пред съдбата на двамата главни герои.

Лемур, 19.90 лв.