За едва два епизода от драматичната комедия "Безсрамник", базирана на австралийско шоу със същото име, разбрахме, че за Кийгън Дийн (Грег Киниър, "Колкото толкова") животът никак не е лесен. Или пък скучен.

"Безсрамник", AXN и премиерата на драматичната комедия

Какво е да си "Безсрамник"

Ще разберем от новия сериал по AXN

Направо си е същински хаос. Но пък адвокатът по криминално право се справя повече от добре, лавирайки из новите случаи и трудностите, пред които се изправя. Нищо че бившата му жена например го смята за ненадежден - което, всеки ще се съгласи, не говори добре за него.

На Кийгън му липсва такт, дискретност, а за самоцензура не можем и да говорим. В съчетание със саморазрушителните му наклонности обаче го правят идеален за дела, които никой друг от колегите му не желае и да погледне.

Снимка 537343

Източник: AXN

AXN разговарят с Грег Киниър, който има нелеката задача да влезе в сложния образ на адвоката, за да разберем има ли нещо общо между него и героя и колко трудно му е било на номинирания за Оскар актьор да изиграе такъв персонаж. 

До каква степен си приличате с героя си?

И двамата сме ужасни комарджии, а и както аз нямам умения в областта на наказателното право, така и Кийгън изглежда измъчван от собствената си липса на способности, но истината е, че не знам...

Мисля, че това, което ме привлече към героя, когато видях австралийското шоу, беше неспособността на Кийгън да избяга от себе си, от своите нужди, желания и зависимости, от целият този омагьосан кръг, в който се върти. Тази идея за "две крачки напред, три назад" ми се видя много привлекателна в него. Не че аз нямам собствен багаж със саморазрушителни черти, макар и доста по-скромен от неговия - че кой няма!

Но при него лекотата, с която непрекъснато обърква нещата и системно самовзривява мините, с които се е обградил, бяха нещото, което ми се видя доста забавно в ролята, а и не бях играл адвокат досега...

Как подходихте към тази роля на крайностите?

На този свят съществува безкрайна палитра от много, много цветни типажи, както мъже, така и жени. Съществува и присъщото презрение, което адвокатите получават, когато защитават тези, които всички признаваме или смятаме за виновни.

Въпреки това, тези хора са съществена част от равновесието на справедливостта. Не знам доколко ще успеем, но ми се иска зрителите да разширят възприятията си за точно тези правозащитници. Хазартният елемент е да бъдеш някой, който се заема с работа, която никой друг не иска и същевременно представя и подкрепя хора, които по всяка вероятност са от тъмната страна на силата.

Тук идва и предизвикателството за мен, защото трябваше да намеря баланса между това да бъда колоритен, понякога презрян и същевременно някой, който наистина вярва в нещо. А най-страхотното в сериала е, че повечето хора, които моят герой представлява, са виновни, и истината е, че точно така работи системата.

Ако сте невинен или няма достатъчно убедителни доказателства, които да ви изправят срещу държавата, вероятността никога да не стигнете до съд е огромна! Разбира се, съдът е мястото, където се случват всички забавни неща, така че ние представяме случаи, които стигат до съд, но има и такива, в които договарянето се случва в задните стаички на съдебната зала. На този свят има много цветни герои! Виждал съм много от тях и те са удоволствие за гледане!

Снимка 537342

Източник: AXN

Как се промени собственото ви виждане за съдебната система, откакто станахте част от сериала?

Винаги съм смятал, че хората, които са попаднали в някакъв правен казус, в крайна сметка сядат пред съдебните заседатели и преминават през един праволинеен и много чист процес на правосъдие. Това, което сериалът направи с помощта на адвокатите, които го консултират, е, че бързо ни показа, как нито един от тези случаи не се решава по права линия.

Всички случаи варират - една голяма част от тях никога не стигат до съда, а при тези, които все пак достигат, изходът от делата далеч не съвпада с очакванията. В огромна част от процеса няма никаква последователност, което не е непременно лошо. Може би това е причината да има толкова филми и телевизионни предавания, посветени на правораздавателната система.

Съществува голям дисбаланс между процеса и резултата, а "справедливостта" невинаги е справедлива. Това стана пределно ясно с помощта на много от момчетата, с които разговаряхме, и се опитваме да представим това максимално честно в сериала.

Ако погледнете кариерата си в този момент, мислите ли, че ви се предлагат по-интересни възможности, в сравнение с преди?

Играл съм в много филми, имал съм много роли, но нито една не е била главна и не е изисквала такова огромно количество време от моя страна. Отстрани, предполагам, това е част от илюзията за актьорската професия - че винаги е така, но не е.

Както във всяка професия, и тук има баланс, което със сигурност ми допада. По такъв вид сериал, очевидно, има много работа, особено в началото, когато всичко беше фокусирано почти изцяло върху моя герой, и преди да започнем да привличаме всички гост звезди и другите страхотни актьори.

Но според мен няма разлика с всяко друго време от професионалния ми живот досега, в смисъл, никога не знаеш какво да очакваш от една работа до следващата.

Нов епизод на "Безсрамник" се излъчва всеки понеделник от 21 ч по AXN