Броени часове преди края на 2021 г. е време да си припомим за някои от най-добрите парчета, които излязоха през годината. Редица престижни издания направиха своите селекции за най-добрите, най-стриймваните, най-продаваните, най-популярните, най-слушаните и най-не знаем още какви песни за 2021 г.

Ние решихме обаче да не се съобразяваме с техните класации и предпочитания, а сами да направим своя избор. И макар да можем да назовем веднага поне 50 парчета, които ни станаха любими още в деня на излизането им, ще се спрем само на пет, запазвайки духа на петъчната ни музикална селекция.

Няма как да не започнем с Адел, която най-после записа нова музика след шестгодишна пауза. Новият албум на Адел, озаглавен "30", излезе в края на ноември, а водещият сингъл "Easy On Me" зае първо място в класацията Billboard Hot 100 и трайно се настани там в продължение на седмици. Парчето също така счупи рекорда за стрийминг в дигиталните платформи и покори радио класациите по целия свят.

Критиците обявиха "30" за най-добрия албум на Адел. Rolling Stone написаха, че Адел никога не е звучала по-свирепо, а Variety описват албума като "по-богата, по-завладяваща колекция, която се усеща като най-добрата й досега". Clash наричат албума "произведение на личен и артистичен триумф", а I-D отбелязва, че "никой не го прави по-добре".

Няма как да не се съгласим с тях и да добавим, че ако трябва да се спрем на една песен, то избираме "Еasy On Me", защото e емоционална красива балада, точно каквато очаквахме от Адел.

Адел, албумът й 30, рекордът, който постигна и какво поиска певицата от Spotify

Рекордът, който Адел разби

Май го очаквахме

Продължаваме с още един наш любимец - Дейв Гаан. Фронтменът на Depeche Mode отново обедини творчески гений с дългогодишния си музикален партньор Soulsavers (Рич Мейчин) и двамата издадоха албума Imposter на 12 ноември.

С албума Дейв ни отвежда на интересно пътешествие с 12 прецизно подбрани преработки на песни, простиращи се през различни ери и жанрове, сред които изпълнения на Нийл Иънг, Боб Дилън, Пи Джей Харви, Чарли Чаплин, Кет Пауър и Марк Ланеган.

Наш фаворит е кавърът на "Metal Heart", чийто оригинал е от албума Moon Pix (1998) на Кет Пауър - сценичен псевдоним на автора на песни Чан Маршъл. Голяма част от албума (включително и песента "Metal Heart") е била написана на един дъх, през една единствена нощ, след халюциногенен кошмар, който Маршъл изпитал по време на престоя си във ферма в Южна Каролина.

Няма как да не споменем и Бруно Марс. Заедно с Anderson .Paak и общата им група Silk Sonic пуснаха албума An Evening With Silk Sonic през ноевмри. Всички парчета в него (до едно) са наистина супер секси, вдъхновени от най-доброто на соул и аренби музиката на 70-те, която няма как човек да не харесва.

Макар да ни е доста трудно да изберем само една песен, ще се спрем на "Leave the Door Open". Благодарение на нея, Бруно Марс стана големият победител на наградите Soul Train, отдаващи почит към постиженията на афроамерикански изпълнители. Сингълът получи призовете в категориите за песен на годината и албум на годината, а авторите му бяха отличени с наградата за текстописци Ashford & Simpson.

Оливия Родриго стана носителка на много награди и бързо се превърна в всеобща любимка в последните месеци. И въпреки че може би е логично да изберем някоя нейна песен, ще се въздаржим, защото лично на нас никак не ни е по вкуса. Затова  пък ние ще се спрем да друга млада, но много талантлива певица от Нова Зеландия. Ако все още не сте се сетили, бързаме да кажем, че става дума за Lorde.

Lorde продължава да жъне успехи с новия си албум Solar Power, който изелезе в края на август. И то не само в родната Нова Зеландия. Това обаче е напълно заслужено. Solar Power е третият студиен албум на новозеландската певица и автор на песни. Тя пише и продуцира колекцията с американския музикант Джак Антонов, с когото работи и по втория си албум, Melodrama. Струва ни се, че тепърва има още много какво да очакваме от 24-годишната певица, а междувременно ви поздравяме със "Solar Power".

Завършваме с рок динозаврите The Rolling Stones, които в края на август отбелязаха 40-годишнината на албума "Tattoo You" с юбилеен ремикс. Новата му версия обаче е с няколко неиздавани до преди това парчета.

Между тях попада "Living In The Heart Of Love". Видеото е заснето в Париж, а режисьор е Чарлс Мехлинг, работил преди това с Оли Мърс, The Stereophonics, The Charlatans и други.

В клипа участват Маргьорит Тиам и Нейлиа Арзун в ролята на жизнерадостни приятелки, които се наслаждават на нощния живот във френската столица.

В края на видеото се отдава почит на починалия през август барабанист Чарли Уотс с надпис - "Charlie is my darling", препратка към документален филм със същото име за групата от 1966 г.