Една от най-големите радости в живота ни е лятната отпуска, когато загърбваме обичайните си задължения и се изтягаме доволно на плажа, докато слънцето се спусне над хоризонта. Любимата ни компания в тези моменти е хубава книга. А трите от тази седмица са заглавия, които чакаме да се появят на български отдавна.

"Издихание"

Тед Чанг вече успя да се представи на българските читатели с "Историята на твоя живот и други разкази". Причислен в графата автор-фантаст, Чанг е доста повече от това - основното, което изследва, са моралните и физически граници на човека.

Снимка 627930

Източник: Колаж / Колибри

"Издихание" не е изключение - в този сборник срещаме търговец на платове от древен Багдад, който открива портал във времето; учен, изучаващ извънземните, който е изправен пред шокиращо разкритие; жена, която повече от 20 години се грижи за изкуствен интелект, който започва започва все повече да се държи като живо същество; и със себе си в някой от многобройните други варианти, които би могъл да има живота ни.

Изд. Колибри, 24 лв.

"Майко, сладко море"

Първоначалната изненада от това странно заглавие отминава, когато разберем, че това е книга на Жоао Пинто Коелю. А португалските автори са известни с поетичния начин, по който подхождат и към прозата. Това е историята на 12-годишният Ноа, който се запознава с майка си точно на тази възраст.

Снимка 627929

Източник: Колаж / Лемур

Израснал в сиропиталище, той пристига в Ню Йорк, за да се изправи лице в лице с Пейшънс. Тя ще направи всичко, за да се чувства Ноа щастлив и обичан занапред, но така и не му признава защо го е изоставила като бебе. Той пък ще потърси пристан в приятелството си с Франк О'Лиъри, който също крие тайни от миналото.

Изд. Лемур, 19.90 лв.

"Съпричастният"

Това е книгата, по която през 2024 г. ще може да гледаме The Sympathizer - сериалът на НВО с участието на Робърт Дауни-младши. Спечелил награда Пулицър за автора си Виет Тан Нгуен, романът ни прехвърля между Виетнам и САЩ - териториите, на които действа неназован комунистически шпионин и двоен агент.

Снимка 627931

Източник: Колаж / Кръг

Всичко в живота му е двойнствено - той не е нито напълно азиатец, нито европеец, защото е син на виетнамка и французин. Работи сред висшите кръгове на Виетнам преди страната да падне в клопката на комунизма, когато се озовава в САЩ. Там обаче се сблъсква с различията между Изтока и Запада, с търсенето на идентичността си и с препятствията ни имигрантския живот.

Изд. Кръг, 29.90 лв.