Да избереш какво да четеш е нелека задача, когато времето все не стига, а ежедневните задачи те притискат. В подобни ситуации постъпваме по два начина - избираме нещо леко за разтоварване или се спираме на най-актуалните нови заглавия, за да сме в крак с времето. Днес постъпваме по втория начин.

"Да си мъж"

Никол Краус си спечели световна слава и няколко престижни литературни награди с "История на любовта". А сега на български излиза и първият й сборник с разкази. В десетте истории срещаме възрастен мъж на прага на смъртта и новороденото му внуче, млада жена на прага на сексуалното осъзнаване, загубен съпруг, който може би никога не е бил женен.

Снимка 612439

Източник: Колаж / Кръг

Минаваме през Швейцария и Япония, Ню Йорк и Тел Авив, Лос Анджелис и Южна Америка, за да установим, че сексът и любовта, интимността и зависимостта имат хиляди нюанси.

Изд. Кръг, 19.90 лв.

"Камериерката"

Моли Грей е на 25, но е малко по-различна от нормалните момичета на тази възраст. Тя приема всичко буквално и казва точно това, което мисли. Моли е отгледана от баба си, която е починала наскоро и така момичето е останало само.

Снимка 612440

Източник: Колаж / Лабиринт

Добре че е работата й като камериерка в хотел "Риджънси", която Моли обожава - да подрежда препаратите за почистване, да поставя нови сапунчета, да заличава всички следи от предишните гости. Един ден обаче открива богатият гост на хотела господин Блек мъртъв. И едва ли предполага, че ще окаже главната заподозряна за убийството му. Скоро ще видим и филм по романа с Флорънс Пю в главната роля.

Изд. Лабиринт, 18.90 лв.

"Сюжетът"

Джийн Ханф Корелиц е авторка на романа, върху който е базиран сериалът "Отмяната" на НВО. А новата й книга също е психологически трилър, спечелил си одобрението на самия Стивън Кинг. Джейкъб Финч Бонър е бил обещаващ писател преди кариерата му да угасне, а той да се превърне в преподавател в треторазрядна магистърска програма.

Снимка 612441

Източник: Колаж / Сиела

Когато един от най-бездарните му студенти написва книга с толкова неочакван обрат на историята, че на Бонър му се струва гениална, той губи вяра в себе си. А когато въпросният студент умира, на преподавателят не му остава нищо друго освен да издаде книгата от свое име. Което, разбира се, ще се окаже грешка.

Изд. Сиела, 20 лв.