Края на тази седмица избираме да прекараме в компанията на книги, чиито сюжети се люшкат между реалното и нереалното, в които са преплетени древни вярвания и настоящи страхове. И където ужасът, но и чудото, дебнат зад ъгъла.

3 книги за уикенда от Ребека Ярос, Делфин Дьо Виган и Тес Стимсън

3 книги за уикенда

И за пагубното влияние на социалните медии

"Ботанически кошмари"

Растенията са част от живота на хората от хилядолетия. Те ни осигуряват въздух и храна, ползваме части от тях за лекарства, за строителни материали, за хартия, за декорация. Познаваме обаче твъред малка част от флората - сред нея съществуват и силно отровно и месоядни видове, растения, способни да ни убият за миг или да ни обрекат на продължителни мъки.

Снимка 630357

Източник: Колаж / Изток-запад

Точно към тях поглеждат разказите в този сборник, който събира фантазиите на автори от XIX и XX век като Хърбърт Уелс, Натаниел Хоторн, Едгар Уолъс, М. Р. Джеймс, Алджърнън Блакууд и други.

Изд. Изток-запад, 22 лв.

"Лунна вещица, цар паяк"

Както можем да се ориентираме и по страхотната корица, това е продължението на "Черен леопард, червен вълк" - първата част от трилогията "Тъмната звезда" на Марлон Джеймс. Проследяваме какво се е случило с момчето, изчезнало в първата книга, а Лунната вещица Соголон ще трябва да се изправи срещу първия министър на царя Аеси, който също притежава опасни сили.

Снимка 630358

Източник: Колаж / Лабиринт

Наричана от мнозина "африканският Game of Thrones", в трилогията на Джеймс се преплитат историята и митологията на Черния континент, в които изобилства от нимфи, човекоядци, дракони, тролове и магия.

Изд. Лабиринт, 29.90 лв.

"Когато сме били птици"

Дебютният роман на Аяна Лойд Бануо ни пренася в родния й Тринидад. Семейство Санбернар от поколения живее в къща, която някога е приютявала господарите, поробили техните предци. По една жена от поколение в рода е обречена да изпълнява древна мисия - прехвърлянето на душите на мъртвите в отвъдното.

Снимка 630359

Източник: Колаж / Колибри

Трудните отношения на Йеджиде с майка й Петронела обаче й попречват да бъда обучена преди Петронела да почине. На старото гробище в Порт Анджелис Йеджиде среща Даруин - младеж, който бяга от смъртта, но открива работа като копач на гробове.

Изд. Колибри, 24 лв.