Има поне една добра новина в това, че се задава поредният много мокър и дъждовен уикенд. И тя е, че отново можем да го прекараме в четене. А какви по-подходящи спътници за влажно и топло време от няколко книги от Латинска Америка?

"Кубинците"

Куба отвъд привидно идиличния вид на лющещи се колониални сгради, винтидж американски коли и Buena Vista Social Club - това ни предлага публицистичният роман на кореспондента на New York Times Антъни ДеПалма. "Обикновени животи в необикновени времена" гласи подзаглавието му и точно това виждаме в този съвременен портрет на знаменитата островна държава, която съвсем не е само Кастро и Че Гевара.

Снимка 622689

Източник: Колаж / Сиела

Зад всички тези клишета за държавата се случват промени в обществото и начина на живот на кубинците, уморени от политически застой и липса на развитие. Сцена на действието е квартал Уанабакоа в Хавана, където Кари, Артуро, Лили, Хорхе и Мария дел Кармен ни показват истинското лице на острова.

Изд. Сиела, 19.90 лв.

"Сезонът на ураганите"

От Куба се пренасяме в Мексико в наши дни, където все още властват древни суеверия, а фолклорът е по-жив от всякога. Историята започва с убийството на една вещица, което постепенно се разкрива чрез гледните точки на различни персонажи.

Снимка 622691

Източник: Колаж / Лабиринт

Основният герой обаче е друг - бруталното изпълнено с ужаси, насилие и безсилие съществуване на обикновените мексиканци. Онези, чийто живот се определя от наркокартелите, корупцията, расизма и бедността и расизма, които превръщат всеки едни ден в битка за оцеляване.

Изд. Лабиринт, 18.90 лв.

"Вятърът знае името ми"

Исабел Алиенде ни поднася поредна порция от своята пълнокръвна и насищаща проза в роман, който се занимава с така актуалната тема за емиграцията и изгнаничеството. Това са историите на Самуел Адлер, който през 1938 г. е принуден да напусне родната Австрия на шест години само с цигулката си, за да избяга от нацистите.

Снимка 622690

Източник: Колаж / Колибри

И на седемгодишната Анита Диас, която през 2019 г. се озовава в Аризона, когато с майка й бягат от ужасите в родния Ел Салвадор. Как ще се пресекат съдбите на Самуел и Анита, за да успеят взаимно да си помогнат в изгнанието си?

Изд. Колибри, 20 лв.