Четири почивни за нас са равни на два дни повече за необезпокоявано четене. За тези празници решихме да се разходим в относително непозната територия - тази на young adult литературата. Или, казано простичко, книги за младежи (колкото и условно да е такова определение).

"Не ме напускай"

Една сестра, която изчезва. Един брат, който единствено би могъл да разбере как да я открие. Така започва романът на Дженифър Нивън, писан в съавторство с Дейвид Левитан. По-голямата сестра на Езра Беа я няма.

Снимка 614405

Източник: Колаж / Enthusiast

Единственото, останало от нея, скрита бележка с имейл адрес, който само Езра може да открие. Така двамата започват да си говорят, а в мейлите им се разкрива голяма част от миналото им, драмите в семейството, липсващия баща и отношенията с майка им.

Изд. Enthusiast, 20 лв.

"Добре сме"

Марин не притежава почти нищо, когато напуска родната Калифорния, за да се премести в хладния Ню Йорк. Тя всячески се опитва да загърби миналото си и всичко, което я свързва с него.

Снимка 614404

Източник: Колаж / Сиела

А колежът й предлага точно това. Но когато настъпват зимната ваканция и цялото общежитие се изпразва, Марин е в очакване. Защото за първи път отново ще срещне Мейбъл и ще трябва да погледне самотата си очи в очи.

Изд. Сиела, 15.90 лв.

"Свързахте се със Сам"

Няма по-щастливо момиче от 17-годишната Джули. Тя възнамерява да прекара лятото в Япония, да се запише в колеж и да се премести в големия град заедно с гаджето си Сам. Но тогава Сам внезапно умира. Джули е съкрушена и дори не отива на погребението му.

Снимка 614403

Източник: Колаж / Orange Books

Само че той толкова й липсва, че решава да прослуша за последно съобщенията, които той е оставил на телефона й. Но тогава Сам вдига телефона... Това е дебютният роман на Дъстин Тао, но това не пречи книгата моментално да се превърне в бестселър.

Изд. Orange Books, 22 лв.