Няма специално време, когато трябва да обърнем по-голямо внимание на здравето си. Но пролетта ни кара да сме по-активни и да се замислим за здравословните си навици. Трите книги по-долу ще ни помогнат за това с ценни съвети.

"Имунна устойчивост"

"От това как избираме да се храним и да живеем зависи надеждността на имунната ни система", пише Ромили Ходжис, авторката на този пространен гид към начина, по който работи имунитетът ни. Тя ни пояснява основните механизми на системата, която трябва да защитава тялото ни от вредни влияния, както и биохимичните процеси, които стоят зад нея.

Снимка 616999

Източник: Колаж / Кибеа

С някои промени в навиците си бихме могли по-ефикасно да се защитим от бактерии, вируси, паразити и гъбички, а напътствията на Ходжис за това са достатъчно изчерпателни.

Изд. Кибеа, 28 лв.

"Глюкозната революция"

Балансирана кръвна захар - това е разковничето към човешкото здраве, физическо и психическо. Джеси Инчауспе го доказва, като подкрепя теорията си с над 300 научни изследвания. И ако така нещата звучат сухи, авторката, чийто профил в Instagram има над 2 милиона последователи, дава съвсем конкретни примери.

Снимка 616998

Източник: Колаж / Колибри

А те трябва да обнадеждят всеки, който се бори с наднормено тегло, промени в настроението, преумора, проблемна кожа, диабет тип 2, сънливост и дори безплодие. Защото можем да продължим да хапваме хамбургер, ако преди него сме яли салата, както и сладолед, ако преди него сме пили напитка с ябълков оцет - важното е да избегнем внезапния пик на кръвната захар.

Изд. Колибри, 18 лв.

"Микробният фактор"

Д-р Хироми Шиния е световно признат гастроентеролог и автор на няколко бестселъра като "Ензимният фактор" и "Подмладяващият ензим". "Микробният фактор" обаче е най-успешната му книга, която търпи второ издание и на български.

Снимка 616997

Източник: Колаж / Сиела

В нея той ни разяснява как ключът към здравето ни е в червата и как с промени в начина си на хранене можем да намалим здравословните си проблеми, както и разходите си за лекарства, и ходене по доктори. Д-р Шиния ни съветва да подходим към насоките му непредубедено и да слушаме по-внимателно сигналите, които собственото ни тяло ни изпраща.

Изд. Сиела, 14.90 лв.