Вече си мечтаем за топлина, плажове и море. А какво по-хубаво (и близко) място да ги открием от Гърция? Събираме три книги, които поне мислено ще ни пренесат под слънцето на южната ни съседка.

"Милувката на разрухата"

Скарлет Сейнт Клеър се превърна в интернет сензация, благодарение на това, че претворява древногръцките митове на модерен език. И ги пренася в съвремието. Така Персефона се превръща в журналистка от Нова Атина, а Хадес - в притежател на казина.

Снимка 613467

Източник: Колаж / Сиела

След историята на запознанството и любовта им в първата част "Милувката на мрака", идва продължението. В него връзката на боговете е разкрита, а Подземният свят, както и обикновеният човешки са разтресени от тази новина. Хадес трябва да се бори с тайни от миналото си, а Персефона е ужасена, че нейната тайна - че тя е богинята на пролетта, ще бъде разкрита.

Изд. Сиела, 18 лв.

"Живот по гръцки"

Какво се случва, когато англичанин се жени за гъркиня и се мести да живее в Гърция? Разбира се, че нещо в духа на "Моята голяма гръцка сватба".

Снимка 613464

Източник: Колаж / Ера

С тази разлика, че Питър Барбър се съсредоточава на живота след сватбата с всичките забавни сблъсъци на културата, красиви скрити местенца и популярни туристически атракции, обърканата гръцка бюрокрация и колоритните персонажи, с които се сблъсква в страната. Неслучайно "Живот по гръцки" оглави класацията на най-продаваните книги на Amazon Charts.

Изд. Ера, 17.99 лв.

"Пътешествие през гръцката митология"

Рядко си даваме сметка каква част от съвременната култура и разбиранията ни за света се базират на образите и моралните поуки от древногръцката митология. Книгата на Марчела Уорд и илюстратора Сандер Берг са лесно достъпно въведение в света на гръцките богове и най-популярните легенди за тях.

Снимка 613465

Източник: Колаж / Enthusiast

В този свят наш водач е Малка сова, която лети над Древна Гърция с нейния дядо, за да опознае както висините на Олимп, така и страховития свят на Подземното царство.

Изд. Enthusiast, 35 лв.