На 31 октомври принцеса Леонор навърши 18 години. За първородната дъщеря на настоящия крал на Испания Фелипе и съпругата му кралица Летисия това означаваше и да участва в тържествена церемония в испанския парламент.

Принцеса Леонор, предстоящият й 18-и рожден ден и какво ще включва той

Когато манията по принцеса Леонор завладее Испания

Престолонаследничката навършва пълнолетие

Там престолонаследничката се закле във вярност към конституцията на страната си. "Заклевам се да изпълнявам вярно задълженията си, да спазвам и гарантирам спазването на Конституцията и законите, да зачитам правата на гражданите и автономните общности, както и да съм вярна на краля", каза Леонор.

На обета й присъстваха родителите й Фелипе и Летисия, 16-годишната й сестра София и настоящият премиер на Испания Педро Санчес. Дядо й Хуан Карлос, който беше съден за корупция, не беше в парламента.

Впечатление направи и отсъствието на някои от министрите в кабинета с републикански виждания, както и каталунски и баски депутати."Днешната конституционна клетва на принцеса Леонор не е поредното протоколно събитие. Монархията се стреми да се циментира през следващите десетилетия, но се надяваме, че държавните институции ще преминат под управлението на гражданите възможно най-скоро", написа в Х министърката на социалните права Ионе Белара.

След клетвата си в парламента Леонор получи медали от президентите на конгреса и сената, а след това в двореца в Мадрид крал Фелипе я дари с медалите на Карлос Трети. Денят завърши с частно празненство в двореца Пардо край испанската столица, уточняват People.