След Мегзит принц Хари и Меган Маркъл получиха така желаната свобода - както да правят, така и да говорят каквото искат. Но по-важно за тях се оказва, че са се измъкнали от токсичната среда в кралския двор и са предотвратили повтарянето на историята с принцеса Даяна и трагичната й смърт.

Принц Хари, Опра Уинфри, The Мe You Can't See и появата на херцогинята на Съсекс в трейлъраа на сериала

Принц Хари има още какво да разкаже

А закъде без Меган

В документалния сериал The Me You Can't See, който херцогът на Съсекс създаде заедно с Опра Уинфри, той разказва по-емоционално от всякога за преживяванията си през годините, откакто остава полусирак. А в думите му откриваме ясен отговор на въпроса защо със съпругата му избраха живот далеч от кралското семейство.

Принц Хари отправи поредното си обвинение, като заяви, че роднините му тотално са неглижирали ситуацията, в която са били той и Меган. "Бяхме преследвани, снимани и тормозени още от първите дни, в които връзката ни стана публична", разкрива той.

А за всички атаки от страна на медиите и потребителите на социалните мрежи херцогът на Съсекс получава минимална подкрепа от кралския двор. "Чувствах се напълно безпомощен. Мислех, че семейството ми ще помогне, но всяка една молба, предупреждение, каквото и да е, просто посрещаха с пълно мълчание или пренебрежение", не крие огорчението си.

Принц Хари е категоричен, че с Меган не са се отказали прекалено лесно, а цели четири години са се опитвали, направили са всичко възможно да останат там и да продължат да изпълняват задълженията си. Но липсата на подкрепа ги е принудила да тръгнат по друг път.

Тези признания на по-малкия син на принцеса Даяна идват на фона на изводите от независимо разследване, според което журналистът Мартин Башир е използвал "измамно поведение", за да убеди Спенсър да говори пред него, предава Sky News.

В отговор на това принц Уилям заяви в официална позиция, че излъчването на интервюто е допринесло значително за "страха, параноята и изолацията", в които майка му е живяла, преди да загине. А принц Хари допълни, че подобни неетични практики в крайна сметка са отнели живота й.

В The Me You Can't See херцогът на Съсекс разкрива още, че в семейството му не се е говорело за смъртта на Лейди Ди, а от него просто се е очаквало някак да се справи с болката и целия стрес, на който е бил подложен.

Той връща лентата назад и към деня на погребението на майка си - най-тъжният за него ден. "Все едно бях извън тялото си и просто вървях, правейки това, което се очакваше от мен, показвайки една десета от емоцията, която всички останали показваха."

Тогава принц Хари е истински гневен за случилото се и най-вече за това, че няма никаква справедливост за виновниците. Сякаш нищо не е станало... "Щракането на камери кара кръвта ми да кипи. Това ме ядосва и ме връща към случилото се с майка ми и моето преживяване като дете", продължава с откровенията той.

Херцогът на Съсекс описва периода от времето между 28-та и 32-та си година като "кошмарен", защото тогава страда от панически атаки и силно безпокойство - направо "откача", когато е в колата и види някой с камера.

Той за пръв път говори откровено и за употребата на алкохол и наркотици и признава, че е посегнал към тях в опит да се справи с болката и дълбоката емоционална травма. Те са притъпявали истинските му чувства. Но му е трябвало време да разбере, че не пие за удоволствие, а за да си слага маска пред другите, и че това не е решение на проблема.

Именно по тази причина и най-вече благодарение на подкрепата на Меган, той започва да ходи на терапия преди четири години. А основната му мотивация за промяна е да не загуби жената, с която си представя, че ще прекара живота си.

Принц Хари, принц Чарлз и признанията на херцога на Съсекс за детството му

Принц Хари не иска да е като баща си

Грешки, които не бива да се повтарят

Днес принц Хари не съжалява за решението да се премести в САЩ, защото благодарение на терапията е осъзнал, че може да понесе всичко. "Сега ми е по-удобно в собствената си кожа. Не получавам панически атаки. През последните четири години научих повече за себе си, отколкото през 32-те години преди това", категоричен е той.