2023-а е важна година за шведската монархия - Карл Густав XVI отбелязва своя Златен юбилей на престола. Няма как празненствата в страната да не са пищни, особено предвид факта, че това е най-дълго царувалият монарх в историята на Швеция.

Крал Карл Густав XVI, Златният му юбилей и какво да очакваме от 50-та му годишнина на трона

Защо 2023-та е толкова важна година за шведското кралско семейство

Какво празнува кралят

Начините, по които юбилеят ще бъде отбелязан, са много. Един от тях е нов документален филм, кръстен просто "Кралят" (Kungen на шведски), който излиза по кината от 24 февруари. Той е дело на Карин аф Клинтберг, която разговаря с Карл Густав по много теми.

Една от тях обаче се оказва изненадваща. "Каква е тайната на щастливия ви брак?" пита Клинтберг, на което получава изненадващ отговор. "Отделни бани." Тя споделя в интервю за Dagens Nyheter, че не е очаквала подобен отговор.

"Мислех си, че задавам друг тип въпрос, по-скоро по-психологически. Но кралят явно е доста практичен в живота, както и в начина си на изразяване", казва тя. И допълва, че съветът на Карл Густав всъщност е ценен.

"Трябва да запазим личните неща лични, да не трябва да режем ноктите си пред половинката си например", казва водещата и допълва, че все пак отделни бани са непостижими за много хора.

Крал Карл Густав XVI и кралица Силвия се женят през 1976 г. в Стокхолм, след като са се запознали четири години по-рано. Двамата имат три деца: престолонаследничката принцеса Виктория, принц Карл Филип и принцеса Маделейне.