Джеф Бек, един от най-иновативните и със сигурност най-непредсказуемите китаристи от 60-те, почина във вторник, 10 януари. Той си отиде на 78 години, стана ясно късно вечерта в сряда, 11 януари.

"От името на семейството му, с дълбока тъга споделяме новината за смъртта на Джеф Бек. След внезапно заразяване с бактериален менингит, той почина мирно вчера", се казва в изявление на представителя му, съобщават от BBC. "Семейството му моли за уединение, докато се опитват да се справят с тази огромна загуба."

Бек наскоро завърши турне с Джони Деп, в подкрепа на албума си 18. Английският музикант има седем отличия Грами за инструментални изпълнения и осма награда за работата си през 2009 г. върху The Imagine Project на Хърби Хенкок.

Повечето от композициите на Джеф Бек са чисто инструментални, с фокус върху новаторския звук и обхващат жанрове като блус рок, хардрок, джаз фюжън и характерна смес от китарен рок и електронна музика.

Музикант с огромно въображение, Бек донесе страхотна инструментална огнева мощ на британската група Yardbirds, към която се присъедини през 1965 г., като заместник на Ерик Клептън. Изцяло навътре с блус корените на групата, той излъска техните поп хитове и им придаде нов живот. 

През годините Бек участва в албуми на Мик Джагър, Тина Търнър, Мориси, Джон Бон Джоуви, Кейт Буш, Роджър Уотърс, Стиви Уондър и много други. Според класацията на Rolling Stone за 100-те най-добри китаристи на всички времена, той заема 14-о място, като е признат и за един от най-влиятелните китаристи в рока.