Ретро парад на колекционерски автомобили и мотоциклети от цяла България ще се проведе за 5-и пореден път в Благоевград на 24 май 2008 г.

Той се организира от автомобилен и мотоциклетен ретро клуб „Пирин" и община Благоевград. Произведени преди повече от половин век коли и мотори ще демонстрират възможности на почетна обиколка на града, след която ще бъдат изложени на площад „Македония".

Награди за най-стар автомобил и мотоциклет, най-възрастен участник, най-добре реставриран автомобил и за екип, дошъл от най-далече, ще връчат организаторите. Лично кметът на Благоевград Костадин Паскалев ще връчи плакет от името на общината.

На събитието по традиция присъстват колекционери и реставратори на стари, но надеждни возила. Те са категорични, че за нищо на света не биха се разделили с антиките си.

Между 15 и 25 ретро коли на година са участвали в предишни издания на конкурса парад в Благоевград. Най-възрастната "дама" досега е "Рокне" от 1930 г. Най-старият мотоциклет е седем години по-млад от нея. Голяма атракция в едно от предишните издания на ретро парада е миниавтомобилът ВMW, модел Isetta, с 12 конски сили, 300 кубика и с... преден капак - единствена врата за шофьора.

Тази година ще бъдат показани автомобили, които до момента са стояли скрити дълги години. Освен в Благоевград, клубове на почитателите на ретро коли има и в Пловдив, Бургас, Варна, Сливен, София, Асеновград, Хасково, Стара Загора, Несебър и др.
Агенция Speed-Press